Fengslet bergenser skal være ved ok helsetilstand etter forholdene

De norske aktivistene ble stoppet og fengslet av israelske styrker.

De norske aktivistene ble stoppet og fengslet av israelske styrker. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Ikke tro det dere hører om en fredelig avskjæring, sier øyevitne.

DEL

– Vi har begynt å få noen signaler fra dem som nå er fengslet, men vet nokså lite. Vi vet at advokater besøker dem i dag, forteller Torstein Dahle, leder av Ship to Gaza Norway og bystyremedlem for Rødt i Bergen.

Bystyremedlem Mikkel Grüner (SV) var om bord i båten fra Bergen, sammen med blant annet fire andre norske aktivister.

«MS Kårstein» fraktet aktivister og medisinsk utstyr i et forsøk på å bryte den israelske blokaden av Gazastripen. De ble søndag stanset av den israelske marinen, og tvunget til havnebyen Ashdod, sør i Israel.

Grüners samboer Sara Bell forteller til BA at hun har vært i kontakt med en representant for den danske ambassaden i Israel.

– De kunne bekrefte at han etter forholdene er ved ok helsetilstand og at han fikk besøk av advokatene etter at den danske ambassaden hadde vært der.

Fengslet

– Israelske myndigheter har sagt at pågripelsene skal ha gått rolig for seg, men vi har nå inntrykk av at det skal ha vært voldsutøvelser, forteller Dahle.

Aktivistene er fengslet i Ramla i Israel. Det opplyser Mikkel Grüners bror, Martin Grüner Larsen.

«Kårstein» har seilt sammen med to mindre svenske seilbåter fra Sicilia. Sammen går de under navnet «Al Awda» (The return) for å markere fordrivelsen av hundretusentalls av palestinere i forbindelse med den Israelske okkupasjonen i 1948.

To personer fra «Al Awda» skal være løslatt ifølge en pressemelding sluppet av Ship to gaza.

Øyevitnet Zohar Chamberlain Regev oppgir i pressemeldingen at folk om bord på båtene ble gitt elektriske støt og slått av maskerte soldater.

– Vi fikk ikke passene våre eller eiendelene våre før vi forlot båten. Ikke tro det dere hører om en fredelig inngripen, sier Regev.

Krever at UD protesterer

Mandag ettermiddag var det en stor demonstrasjon i Oslo utenfor utenriksdepartementet.

– Vi krever at Utenriksdepartementet protesterer kraftig på det at en norsk båt har blitt kapret i internasjonalt farvann og protestere mot den ulovlige blokaden av Gaza, sier Dahle og fortsetter:

– Så langt har norske myndigheter kun kommet med svake, tomme ord og null handling.

Vil ha aktivistene løslatt

Ship to Gaza Norway vil nå at de arresterte aktivistene slippes løs, og det uten represalier.

– Vi vil også at båten blir frigitt, og sluppet forbi blokaden slik at det medisinske utstyret kommer til Gaza, sier Dahle.

Men hva som har skjedd med båten og alt utstyret om bord, har ikke organisasjonen oversikt over.

– Israel kommer nok til å si at de skal sørge for at det kommer til Gaza, men det er tull hver gang. Derfor vil vi få det dit selv, sier Dahle.

Artikkeltags