Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium

Det var dette politihelikopteret, her over Kanadaskogen i Bergen, som fløy over Sverige. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Det var dette politihelikopteret, her over Kanadaskogen i Bergen, som fløy over Sverige. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto:

Et norsk politihelikopter på vei til England etter lån fløy over Sverige i rundt 10 mil. En krenkelse av svensk territorium, mener svensk UD.

DEL

Ifølge Aftenposten fant flygingen sted over Bohuslän 27. mai i år, og både det svenske forsvaret og landets utenriksdepartement reagerte, for det manglet gyldig tillatelse.

Svensk UD har sendt en note til norsk UD. Der går det frem at landet oppfatter hendelsen som en krenkelse av svensk luftrom og i strid med «tillträdesförordningen SFS 1992-118».

Russiske fly har ifølge Aftenposten brutt denne loven tre ganger de siste tre årene – og det er altså samme regel Sverige bruker mot Norge.

Norsk politi beklager hendelsen. Forklaringen er at helikopterpiloten trodde tillatelsen var i orden.

– Det er veldig sjeldent at Norge eller Sverige ikke forholder seg til det gjeldende regelverket, uttaler seksjonssjef Elisabeth Rise i Politidirektoratet.

– Når det gjelder denne konkrete hendelsen, en transportflyging med det gamle helikopteret, ble ikke korrekt kode rapportert inn i tråd med rutinene, og Sverige sendte på bakgrunn av det en henvendelse til Norge. Det er beklagelig at dette skjedde, fortsetter hun.

Artikkeltags