Nyvalgte Boris Johnson: – En stor ære

Boris Johnson var soleklar favoritt og ble som ventet utropt som toryenes nye leder.

Boris Johnson var soleklar favoritt og ble som ventet utropt som toryenes nye leder. Foto:

– Jeg skal gi jernet fra nå av, sa Boris Johnson, da han entret talerstolen i Westminster som tory-partiets nykronede leder tirsdag.

DEL

Johnson var soleklar favoritt i lederkampen som startet da May varslet sin avgang for to måneder siden. Det var derfor ikke uventet at det var den omstridte politikeren som entret talerstolen like etter klokken 13 tirsdag ettermiddag.

– Takk for en fantastisk valgkamp, sa Boris Johnson, som først benyttet sjansen til å takke motkandidat Jeremy Hunt for hans «briljante ideer».

I avstemningen, som ble avsluttet mandag 22. juli klokken 17, fikk Jeremy Hunt 46.656 stemmer, mens Boris Johnson ble partiets nye leder med 92.153 stemmer. Rundt 160.000 tory-medlemmer hadde mulighet til å avgi sin stemme om hvem som skal lede partiet.

Han benyttet også anledningen til å takke partiets tidligere leder, statsminister Theresa May. Han sa videre at det er et privilegium å erstatte May som har vist «lidenskap og besluttsomhet» i mange saker.

– Vi skal tjene våre egne penger, eie våre egne hus. Samtidig som vi har et instinkt om å dele med hverandre og bygge et stort samfunn. Dette er det konservative partiet som har lyktes best med i løpet av historien, sa Johnson, og ble møtt med stormende jubel.

– Jeg sier til alle som tviler at vi kommer til å gi en ny giv. Vi skal få igjen troen på oss selv, og bekjempe negativitet med bedre politi og utdanning.

Artikkeltags