Gå til sidens hovedinnhold

Terroraksjon i Barcelona – 13 drept

Artikkelen er over 4 år gammel

13 personer ble drept da en varebil ble brukt i et angrep på Las Ramblas i Barcelona. Senere ble fem gjerningsmenn drept i et lignende angrep lenger sør.

Følg direkterapportering øverst i saken.

Rundt 80 personer ble skadd i angrepet i Las Ramblas. For flere av dem er skadene alvorlige, og antall dødsofre kan stige. Det var minst 18 nasjonaliteter blant dem som ble rammet. Utenriksdepartementet har ingen opplysninger som tyder på at det er nordmenn blant dem.

To personer er pågrepet etter det myndighetene betegner som et terrorangrep, men sjåføren er fortsatt på frifot. I tillegg skal en person være skutt og drept av politiet.

En av de pågrepne er fra den spanske enklaven Melilla ved kysten av Marokko, mens den andre er marokkaner.

De første ofrene identifisert

Tre tyske statsborgere og en belgier er de første ofrene fra angrepet i Barcelona som er identifisert, ifølge avisen La Vanguardia.

13 mennesker ble drept og over 100 mennesker ble såret i angrepet i Barcelona.

La Vanguardia skriver at tilstanden er kritisk til 15 av de sårede og alvorlig for ytterligere 23.

De døde og sårede kommer fra 24 forskjellige land, ifølge spanske myndigheter. Det franske utenriksdepartementet opplyser at 26 franske statsborgere er blant de sårede.

Internasjonal fordømmelse

Ekstremistgruppen IS hevder angrepet ble utført av «Den islamske stats soldater» som svar på en oppfordring om å ramme land som kjemper mot IS i Syria og Irak. Politiet beskriver hendelsen som «et terrorangrep der hensikten var å drepe så mange mennesker som mulig».

Mens internasjonale ledere uttrykte sin fordømmelse mot terrorhandlingen og sin sympati med ofrene, Barcelona og Spania, reiste Spanias statsminister til byen. Hele Spania står sammen med ofrene og deres familier, sa Mariano Rajoy etter det han beskrev som et jihadistangrep.

– Spania og ikke minst Barcelona skal vite at vi står sammen med de andre byene som har opplevd det samme som oss. Men dette er ikke bare et uttrykk for felles sorg. Vi står også sammen i kampen for frihet og demokrati, sa Rajoy på en pressekonferanse i Barcelona torsdag kveld. Han viste til andre terrorrammede byer som London og Paris.

Saken fortsetter under bildet

Nytt angrep

Kort tid etter Rajoys pressekonferanse kom det meldinger om en politiaksjon mot «et mulig terrorangrep» i byen Cambrils, om lag ti mil sørvest for Barcelona.

Politiet opplyste etter hvert at en Audi ble forsøkt kjørt inn på en gågate i et tilsynelatende forsøk på å kopiere angrepet i Barcelona. Bilen veltet, og de fem som befant seg i den ble skutt av politiet. Fire av de antatte gjerningsmennene ble drept på stedet. Den femte døde senere av skadene han ble påført. Politiet bekrefter at mennene hadde bombebelter med seg.

Ingen andre ble drept i angrepet i Cambrils, men seks personer ble skadd. For en av personene er det snakk om alvorlige skader. En politimann er lettere skadd

Politiet sier de jobber ut fra en teori om at det er en forbindelse mellom de to angrepene. I tillegg knytter de en eksplosjon i et bolighus natt til torsdag til angrepene. En person ble drept og et bolighus ødelagt i eksplosjonen i en by rundt 200 kilometer sørvest fra Barcelona. Politiet mistenker beboerne for å ha forsøkt å bygge en bombe av gassflasker.

– Norske vitner

Aage Gramstad fra Sandnes var vitne til angrepet.

– Det var grusomt. Det så ut som føreren prøvde å treffe flest mulig. Bilen kjørte vinglete og siktet mot der det var mange folk, sier han til Stavanger Aftenblad.

Rebekka Kehus satt på en restaurant i området da angrepet skjedde.

– Vi fikk med oss alt av hvordan det så ut etterpå. Skadde folk lå strødd i gaten, og mange var blodige. Vi gikk vekk fra området og ringte hjem for å fortelle at vi var uskadd, sier hun til TV 2.

Fakta om terror i Europa

Dette er de største terrorangrepene i europeiske storbyer de to siste årene:

* Barcelona 17. august 2017: Flere personer er rapportert døde etter at en hvit varevogn kjørte inn i folkemengden i den populære gaten La Rambla torsdag ettermiddag.

* London 3. juni 2017: Sju personer ble drept og nærmere 50 såret etter at menn kjørte på fotgjengere på London Bridge, for deretter å fortsette til Borough Market der de knivstakk mange før de selv ble skutt og drept av politiet.

* Manchester 23. mai 2017: 22 personer ble drept og over 100 ble såret da en selvmordsbomber utløste en sprengladning etter en konsert i Manchester Arena.

* Stockholm 7. april 2017: Fem mennesker ble drept og et ukjent antall såret da en kapret lastebil kjørte inn i varehuset Åhléns midt i gågata Drottninggatan i sentrum.

* St. Petersburg 3. april 2017: 14 personer ble drept og rundt 50 såret da en selvmordsbomber sprengte seg i en T-banevogn.

* London 22. mars 2017: En person kjørte ned flere fotgjengere med bil på Westminster Bridge og drepte en politimann med kniv i et forsøk på å ta seg inn i Parlamentet. Til sammen fem personer ble drept, inkludert gjerningsmannen, som ble skutt av politiet.

* Istanbul 31. desember 2016: 39 mennesker ble drept og nærmere 70 ble såret da en væpnet mann gikk til angrep på den eksklusive nattklubben Reina i Istanbul nyttårsaften. IS erklærte at de sto bak angrepet.

* Berlin 19. desember 2016: 12 mennesker ble drept og 48 såret da et vogntog kjørte inn i et julemarked i Berlin. En 24 år gammel tunisier som hadde sverget troskap til IS, sto bak angrepet. Han ble noen dager senere skutt og drept av italiensk politi utenfor Milano.

* Nice 14. juli 2016: 86 mennesker ble drept og over 300 såret da en lastebil raste gjennom folkemengdene som feiret 14. juli på strandpromenaden i Nice. Gjerningsmannen ble skutt av politiet, og IS erklærte at han var en av deres «soldater».

* Istanbul 28. juni 2016: 36 mennesker ble drept og rundt 147 såret da tre personer gjennomførte et selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul. IS sto trolig bak angrepet.

* Brussel 22. mars 2016: 32 mennesker ble drept og rundt 340 skadd da selvmordsbombere angrep Brussel internasjonale lufthavn Zaventem og metrostasjonen Maelbeek. IS erklærte at de sto bak angrepene.

* Istanbul 12. januar 2016: 13 utenlandske turister, tolv av dem tyske, ble drept og 14 såret, da en syrisk mann sprengte seg i luften i et travelt turiststrøk i Istanbul. Ifølge tyrkiske myndigheter var gjerningsmannen medlem av IS.

* Paris 13. november 2015: Væpnede menn slo til på seks forskjellige steder i Paris. 130 personer ble drept, 89 av dem under angrepet mot konsertlokalet Bataclan. Alle gjerningsmennene unntatt én ble drept eller sprengte seg under aksjonen. IS påtok seg ansvaret.

* Istanbul 10. oktober 2015: 102 drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.

* Istanbul 20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria.

* København 14. februar 2015: To personer blir drept i to angrep i København. Angrepene er rettet mot et kulturhus og en synagoge.

* Paris 7. januar 2015: Tolv personer ble drept i et terrorangrep mot satiremagasinet Charlie Hebdos redaksjon i Paris. IS påtok seg ansvaret. 9. januar ble ytterligere fire mennesker drept i en jødisk matbutikk i Paris i en støtteaksjon for Charlie Hebdo-angrepet. De til sammen tre gjerningsmennene ble alle drept av politiet.