Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidsgiver: Wærness løslatt fra fengsel i Frankrike

Artikkelen er over 3 år gammel

Jacob Wærness, som er siktet for terrorfinansiering i Frankrike, er løslatt fra fengsel, opplyser arbeidsgiveren hans til NRK.

– Jeg kan bekrefte at vårt firma har vært i kontakt med Wærness etter løslatelsen, sier Ben Steward til NRK.

Steward er kommunikasjonssjef i tankesmien Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces (DCAF), hvor Wærness har vært engasjert siden januar.

Nøyaktig når løslatelsen skjedde, er uklart. Steward opplyser også at DCAF har avsluttet arbeidsforholdet med 40-åringen.

– Vi har nå løst ham fra kontrakten. Vi er klar over at han er uskyldig inntil det motsatte er bevist, men vi må ta vare på ryktet til firmaet, sier han.

Ønsket ikke UD-hjelp

Wærness ble ifølge avisen Le Monde pågrepet av fransk politi på Roissy-Charles de Gaulle-flyplassen 2. mai og avhørt to dager senere.

Pågripelsen og avhøret av den tidligere norske PST-tjenestemannen skjedde som et ledd i etterforskningen av sementprodusenten Lafarge-Holcims aktiviteter i Syria i 2013 og 2014. Til sammen åtte tidligere ledere i selskapet er blitt siktet for terrorfinansiering.

Utenriksdepartementet i Oslo opplyser at Wærness ikke ønsker hjelp fra dem.

– Utenriksdepartementet er kjent med at en norsk borger har blitt anholdt i Paris. Vedkommende ønsker ikke konsulær bistand, sa kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen Ekker i UD til NTB fredag formiddag.

Le Monde skrev torsdag at Wærness i over ett år har avvist franske etterforskere som har ønsket å avhøre ham i Frankrike. Han skal i stedet ha foreslått at etterforskerne kunne komme til Sveits, eller at han kunne svare på spørsmål via Skype.

Nordmannen, som snakker arabisk, hadde fra 2011 til 2013 ansvaret for sikkerheten ved Lafarges sementfabrikk i Syria. Han er registrert utvandret fra Norge i 2013.

Betalte løsepenger

Politiets etterforskning knytter seg til hvordan selskapet opprettholdt driften av fabrikken i byen Jalabiya, nord i Syria, mens borgerkrigen utviklet seg og området til slutt ble dominert av ulike opprørsgrupper, deriblant IS.

Wærness har i intervjuer fortalt hvordan han som sikkerhetssjef ved fabrikken i Syria betalte løsepenger for å få løslatt ansatte som var kidnappet. I et intervju gjengitt av den franske TV-kanalen France24 i 2016 fortalte han også at de ved å bruke Firas Tlass, en kjent syrisk forretningsmann, betalte ulike opprørsgrupper som hadde kontrollen i området, for å beskytte fabrikkanlegget.

– Vi betalte aldri penger direkte til disse gruppene. Det var en liste med grupper og Firas Tlass betalte en bestemt sum til disse gruppene hver måned. Sommeren 2013 var det ISIS som hadde kontrollen i Raqqa, så ja, ISIS var på denne listen, forteller Wærness på opptaket gjengitt av France 24.

Vurderte fare

Etter at Wærness ikke forlenget kontrakten som sikkerhetssjef høsten 2013 jobbet han en stund for Lafarge før han i 2016 ga ut boken «Risikosjef i Syria» på Pax forlag. Der forteller han historien om jobben for det franske sementselskapet. Han skal i denne perioden ha vært etterlyst av både Assad-regimet og av IS.

– Vi i forlaget hadde ganske grundige diskusjoner om dette kunne være en bok det kunne være farlig for ham selv å publisere, sier forlagsdirektør Astrid de Vibe i Pax forlag til NRK.

Etter at boken ble gitt ut og Wærness stilte opp i mediene med sin historie, ble han også ønsket avhørt av fransk politi som har igangsatt en omfattende etterforskning av Lafarges rolle knyttet til virksomheten i Syria.

(©NTB)