Hollande: Nice-angrepet var terror

French police forces and forensic officers stand next to a truck July 15, 2016 that ran into a crowd celebrating the Bastille Day national holiday on the Promenade des Anglais killing at least 60 people in Nice, France, July 14.    REUTERS/Eric Gaillard  TPX IMAGES OF THE DAY

French police forces and forensic officers stand next to a truck July 15, 2016 that ran into a crowd celebrating the Bastille Day national holiday on the Promenade des Anglais killing at least 60 people in Nice, France, July 14. REUTERS/Eric Gaillard TPX IMAGES OF THE DAY Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Lastebilangrepet i Nice var en terrorhandling, sier president François Hollande. Flere barn er blant de minst 80 drepte.

DEL

– Frankrike ble rammet på sin nasjonaldag, symbolet på frihet, sa presidenten i en sorgtung tale som ble sendt på TV til det franske folk like før klokken 0400 fredag morgen.

Hollande sier angrepet sent torsdag kveld unektelig bar preg av terror. Presidenten opplyser videre at flere barn er blant de drepte.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve bekrefter samtidig at tallet på drepte er steget til minst 80. Tilstanden er kritisk for 18 av de sårede.

Grusomme scener

Det var under feiringen av den franske nasjonaldagen at en lastebil kjørte inn i en folkemengde som hadde møtt opp for å se på fyrverkeriet ved havnepromenaden Promenade des Anglais.

Bilen fortsatte to kilometer før sjåføren ble skutt og drept av politiet. Vitner beskriver grusomme scener og forteller at vrakdeler fløy i luften mens bilen pløyde seg gjennom folkemengden. Ifølge Christian Estrosi, som leder regionen Provence Alpes Cotes d'Azur, var bilen lastet med granater og våpen. Estrosi var inntil nylig ordfører i Nice.

– Dette er den verste tragedien i Nices historie, skriver han på Twitter.

Etter angrepet lå flere titall døde personer på bakken, og stranden ved havnepromenaden ble nærmest omgjort til et feltsykehus, ifølge lokalavisen Nice-Matin.

Fant ID-kort

Foreløpig har ingen tatt på seg ansvar for angrepet. En politikilde sier til nyhetsbyrået AFP at det er funnet identitetskort som tilhører en 31 år gammel franskmann med tunisisk bakgrunn i lastebilen.

– Etterforskere jobber for å finne ut om sjåføren handlet alene eller om han hadde medsammensvorne som kan ha flyktet, sier talsmann innenriksdepartementet Pierre-Henry Brandet.

UD ber nordmenn i Nice melde seg hos pårørende

Oslo (NTB): Utenriksdepartementet har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er drept eller såret i Nice. Folk oppfordres til å ta kontakt med pårørende.

Det norske ambassaden i Paris jobber med å få oversikt over situasjonen etter lastebilangrepet i Nice.

– Vi undersøker om nordmenn er rammet, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i UD til NTB.

Ifølge ordføreren i Nice er over 70 personer døde etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde under den franske nasjonaldagsfeiringen sent torsdag kveld. Hendelsen beskrives som et angrep.

– Foreløpig har vi ingen indikasjoner på at noen nordmenn er drept eller skadd, sier Lunde til NTB i 2-tiden natt til fredag.

– Vi oppfordrer folk som er i Nice, om å melde hjem til sine pårørende om hvordan de har det, tilføyer hun. (©NTB)

– Kom rett mot oss

Det er mange nordmenn på ferie i Nice for tiden, men utenriksdepartementet har foreløpig ingen indikasjoner på at noen av dem er drept eller såret i Nice. Folk oppfordres til å ta kontakt med pårørende.

Flere ferierende nordmenn forteller at de er kommet tett på hendelsen. Norske Petter Ødegaard sier til VG at gatene var fulle av folk før lastebilen begynte å kjøre ned folk.

– Jeg krysset tilfeldigvis veien for å komme meg ut av folkemengden, da det kom rare lyder og skrik. Det var lastebilen som traff folk. Jeg så folk bli slukt under lastebilen som raste inn i folkemengden, etterfulgt av masse skudd. Da begynte jeg å løpe mot hotellet, sier han.

Kristian Julius fra Stockholm beskriver angrepet slik overfor Aftonbladet :

– Bilen kjørte uten lys. Den kom mot oss. Vi kastet oss til siden i siste sekund. Det lå flere døde på veien. Det var panikk. Folk var hysteriske. Vi sprang ned til stranden i frykt for at den skulle ha med sprengstoff, sier han.

Grensevakt

President Hollande opplyser at han har mobilisert reservestyrkene i både hæren og politiet som følge av angrepet. Styrkene skal spesielt settes inn for å kontrollere Frankrikes grenser.

Unntakstilstanden som har råden siden terrorangrepet som kostet 130 menneskeliv i Paris i fjor, forlenges dessuten i tre måneder.

Blodbadet i Nice skjedde få timer etter at den franske regjeringen kunngjorde at unntakstilstanden ikke skulle forlenges etter 26. juli.

I TV-talen fredag morgen sa Hollande at Frankrike skal styrke sin rolle i kampen mot ekstremistgruppa IS i Irak og Syria etter angrepet i Nice. Ingen gruppe hadde så langt tatt på seg ansvaret for drapene på minst 80 mennesker under nasjonaldagsfeiringen i den sørfranske havnebyen.

Artikkeltags