Amerikanske kilder mener fly i Iran ble skutt ned ved en feiltakelse

Redningsarbeidere jobber på stedet der flyet styrtet onsdag morgen nær Irans hovedstad Teheran.

Redningsarbeidere jobber på stedet der flyet styrtet onsdag morgen nær Irans hovedstad Teheran. Foto:

Iran avviser påstander i amerikanske medier om at det ukrainske passasjerflyet «mest sannsynlig» ble skutt ned av Irans luftforsvarssystem.

DEL

Flyet som styrtet i Iran like etter avgang onsdag, ble trolig skutt ned av et iransk rakettforsvarssystem ved en feiltakelse, hevder en Pentagon-kilde. Også en høytstående etterretningskilde i USA og en irakisk etterretningskilde oppgir disse opplysningene til Newsweek.

Iranske myndigheter mener teorien ikke kan stemme, mens USAs president sier at han ikke tror flystyrten hadde noen mekanisk årsak.

– Jeg har mine mistanker, sa Donald Trump da han fikk spørsmål om flystyrten under et pressetreff i Det hvite hus torsdag.

– Flyet fløy over et urolig område og noe fælt skjedde, sa Trump og la til at han ikke ønsker å si noe mer om saken.

Iran utelukker at et missil på avveie kan ha vært årsaken til flystyrten.

– Flere nasjonale og internasjonale fly var i iransk luftrom samtidig på samme høyde på 2.440 meter, sier Ali Abedzadeh, som leder landets luftfartsmyndighet og som også er landets visesamferdselsminister.

– Ryktene om at et missil rammet flyet kan umulig være korrekte. Det er ulogisk, sier han.

Luftvernsystem

Boeing 737-800-flyet fra Ukraine International Airlines styrtet bare minutter etter avgang fra flyplassen i Teheran onsdag morgen. Alle de 176 om bord mistet livet.

Flyet ble angivelig truffet av et missil skutt ut fra et russiskprodusert luftvernsystem kalt Tor M-1, i Nato kjent som Gauntlet, opplyser de tre kildene til Newsweek.

To Pentagon-kilder mener hendelsen skjedde ved en feiltakelse som følge av at det iranske rakettforsvarssystemet trolig var blitt aktivert etter at Iran hadde angrepet to militærbaser i Irak med missiler. Missilangrepet mot basene var svar på at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar. Flystyrten fant sted noen timer etter angrepet mot militærbasene.

Pentagon vil ikke offisielt kommentere påstandene.

To ikke navngitte amerikanske tjenestemenn sier også til nyhetsbyrået AP at det er «svært sannsynlig» at Irans luftforsvarssystem skjøt ned flyet. De viser til opplysninger fra amerikansk etterretning, uten å utdype.

Iran vil samarbeide med USA

Iran har sendt en invitasjon via Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) til den amerikanske havarikommisjonen (NTSB) om å la USA delta i etterforskningen, opplyser to anonyme kilder til The New York Times.

Abedzadeh forsikrer at både USA som produsentland, samt de øvrige landene hvor passasjerene kom fra, vil bli holdt løpende orientert.

Sverige er blant landene som sender eksperter fra havarikommisjonen til Iran for å delta i etterforskningen som ledes av Teheran.

Blant de omkomne var minst ti svensker, 82 iranere, 63 canadiere, fire afghanere, tre briter og minst to ukrainere.

Statsminister Justin Trudeau sier Canada har opplysninger som tyder på at det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned av Iran, muligens ved et uhell.

Artikkeltags