Norsk Data Senter i Fyllingsdalen satser på opplæringsansatte for å løse bemanningsfloken. Selskapet betaler godt for tips som fører til ansettelse.

– Jeg kunne ansatt ti stykker i morgen, hvis jeg hadde hatt dem her, smiler salgssjef Per Erik Berger i Norsk Data Senter (NDS).

Berger er på jakt etter opplæringsansatte (traineer) som skal gjennom et tolv måneders opplæringsprogram i bedriften, men responsen er svak. Det er arbeidstakers marked.

– Vi har hatt annonser i aviser, men har hatt dårlig oppslutning. For to år siden fikk vi 45 søknader på fem traineestillinger. I år fikk vi fem på en identisk annonse. Vi er forundret og ser at vi må bruke nye og utradisjonelle kanaler, sier Berger til BA.

PENGER FOR FOLK

Nå tar han nye virkemidler i bruk for å rekruttere personell til IT-selskapet. NDS sendte nylig ut en forespørsel til en rekke idrettslag i Bergen.

– Vi tilbyr 2500 kroner til idrettslag, hvis de klarer å skaffe oss en trainee, sier han.

Også internt belønnes gode tips. De ansatte får 10 000 kroner hvis tips om en kandidat fører til ansettelse. Klarer en av de ansatte å skaffe en trainee belønnes dette med 2500 kroner.

– Vi tør å satse på folk uten erfaring. Vi gir dem lønn under utdannelse og vi bruker mye tid på dem. Det er ingen hemmelighet at vi taper penger på ordningen. Å satse på folk uten erfaring gir stor fallhøyde, men vi har et håp om at de er kommende stjerner, sier Berger.