I ren sheriffstil utlover BA 100 000 kroner for opplysninger som oppklarer saken. Kaffehuset Friele, Sandven AS og Frydenbøgruppen bidrar likt med avisen.

HAR DU TIPS? RING BA PÅ 800 33 044, internett@ba.no ELLER POLITIET PÅ 02800.

– Gjerningsmennene må tas. Vi kan ikke tillate at sånne folk slipper unna, sier Trond Sandven i Sandven AS.

– Dette er så sjofelt, sier Herman Friele.

– SKANDALE: Som pepperkakeby-borgermester føler Herman Friele et evigvarende ansvar for Pepperkakebyens ve og vel.

– Dette er så skandaløst og så foraktelig. Tenk på alle barn som har jobbet i flere måneder for å glede, så blir det knust av vandaler.

Kaffekongen er opptatt av hvilke signaler som blir gitt til barna.

– Hva om de skyldige ikke blir tatt? Det er viktig for moralsk opplæring at barna ser at en ikke kan herje som en villmann uten å bli straffet.

Ugjerningen har utløst en harme som brer seg over hele byen.

Sandven AS, Kaffehuset Friele og Frydenbøgruppen gir 25 000 kroner hver. Halvparten av pengene skal gå til et veldedig formål, mens 50 000 kroner går direkte til tipser. En forutsetning er at tipset som kommer inn bidrar til å løse saken.

– En økonomisk gevinst kan fungere som en ekstra drivkraft til å tenke over om en har sett noe mistenkelig, sier Friele.

TRADISJON: – Det er tradisjon å se på pepperkakebyen med barna. Jeg vet alt arbeidet som ligger bak, og fant ut at disse syke menneskene må få sin straff, sier Sandven som tok initiativ til kronerullingen.

For bilforhandleren handler det om å vise samfunnsengasjement.

– Vi som bedriftseiere skal bidra til at saken kan få en rask avklaring. Men tips politiet, og ikke meg, fremhever Sandven.

Konsernsjef Knut Herman Gjøvaag i Frydenbøgruppen ble forarget da han hørte på radioen hva som hadde skjedd.

– Jeg ble skikkelig forbannet inni meg. Det er forferdelig trist.

Da han fikk spørsmål om å bidra i aksjonen var han ikke i tvil

– Dette er todelt. Vi må ta de som står bak og bidra til å bygge opp igjen så det kan bli jul i år også, sier Gjøvaag.

BAs administrerende direktør, Veslemøy Tvedt Fredriksen, legger vekt på hva Pepperkakebyen betyr for julestemningen i Bergen.

– Pepperkakebyen er en flott førjulstradisjon. Den er resultat av et fantastisk engasjement og iherdig innsats fra små og store. Det er helt ufattelig at noen har glede av å ødelegge dette. Vi må kunne forvente at slikt får stå i fred.