Utpekt som butikktyv

På denne G-Sport-forretningen på Bergen Storsenter ble Luciene Santana beskyldt for å stjele et par sko hun hadde kjøpt en uke tidligere. Her med datteren Vittoria (2).

På denne G-Sport-forretningen på Bergen Storsenter ble Luciene Santana beskyldt for å stjele et par sko hun hadde kjøpt en uke tidligere. Her med datteren Vittoria (2). Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

For en uke siden handlet brasilianske Luciene Santane (29) joggesko på Bergen Storsenter. Da hun gikk med dem i butikken sist ondag ble hun beskyldt for å ha stjålet dem.

DEL

- Jeg har aldri opplevd noe lignende. Det var veldig ydmykende. De sa de hadde sett meg ta på et par joggesko og sokker på overvåkingskamera, og jeg fikk beskjed om å ta dem av meg, sier Rio-jenten.

Hun brast ut i gråt da hun ble beskyldt for å ha stjålet skoene.

BRUKTE SKO: Faktum var derimot at Luciene Santana og hennes norske mann Dagfinn Kåsin hadde vært innom butikken en uke tidligere og kjøpt tre par sko på butikken - noe hun kan vise kvittering på. Et av dem var joggeskoene hun gikk med på onsdag.

- Du kunne se at de var brukt. Likevel ba de henne vise kvittering som kunne bevise at hun hadde kjøpt skoene der, hevder Kåsin.

Han er sjokkert over den behandlingen konen fikk i butikken.

- Hvor ofte har du blitt stoppet fordi du går med sko som ser nye ut? Spør han.

Det har aldri skjedd meg. Jeg har heller aldri blitt spurt om å vise kvittering, sier Kåsinn, som er overbevist om at dette skyldes det han kaller den karakteristiske norske hverdagsrasismen.

HVERDAGSRASISME: Også Luciene mener hverdagsrasismen i Norge er sterk. I løpet av de fire årene hun har bodd her, har hun hele tiden følt at hun er blitt tildelt en oppmerksomhet som vanlige nordmenn slipper.

- Jeg merker det ofte når jeg går på butikker. Betjeningen holder et ekstra øye med meg. Det virker som de mistenker meg å stjele noe.

- Er det ikke bare du som overreagerer?

- Mange av dem jeg går på norsk-kurs med sier akkurat det slik samme. Det er rasismen. Slik er det å bo i Norge.

- VI HAR GJORT EN FEIL: Nils Tonning, administrerende direktør i G-Sport Bergen, vedgår at de har gjort en feil - men avviser at episoden hadde noe med rasisme å gjøre.

– Det vil jeg avvise på det sterkeste. Vi beklager hva som hendte, men avviser at det har noe som helst med hudfarge å gjøre.

– Lucienes Santans ektemann mener det var den norske hverdagsrasismen som viste seg?

– En slik debatt ønsker jeg ikke å begi meg inn på. Vi har et veldig sterkt fokus i butikkene våre på at vi ikke skal ha fordommer. Dette var en isolert hendelse, sier Tonning.

– Hvordan kunne dette skje?

– En butikkansatt oppfattet at hun hadde tilsvarende sko som dem vi solgte i butikken, og at de så helt nye ut. Vi har gjort en feil, sier Tonning.

Også Senterdirektør Ingunn Borgen Hansen beklager onsdagens hendelse.

– Det var en tabbe, men det skyldes ikke rasisme, sier Hansen, som mener noen personer oppfører seg rart uten at de vet det selv.

Artikkeltags