– Det er på tide å gratulere våre politiske motstandere, sa Martin Smith-Sivertsen (H) og erkjente dermed at han er avtroppende et snaut år etter at han inntok maktens tinder i det bergenske bystyre.

– Bare timer tidligere ville han ikke erkjenne nederlaget, selv om alt tydet på at Arbeiderpartiet har gjort «rent bord» i kampen mot høyresiden.

22,4 prosent

Valget ble altså en katastrofe for Martin Smith-Sivertsen (H) og partiet. Nå mister de makten. 

Det var helt stille i lokalene hvor Høyre holdt sin valgvake da resultatene av den første valgdagsmålingen dukket opp på storskjermen. Stemningen ble heller ikke noe bedre utover kvelden.

Klokken 2315 var 86 prosent av stemmene talt opp, og det ble klart at partiet hadde en oppslutning på 22,4 prosent i Bergen. Et katastrofalt valg for partiet, som nå mister makten.

Det er hele 12,7 prosentpoeng tilbake fra resultatet i kommunestyrevalget i 2011.

– Jeg går jo alltid inn i en valgkamp med et håp om å gjøre et brakvalg. Men det ser mørkt ut, sier en skuffet Martin Smith-Sivertsen til BA mandag kveld kl. 2315.

– Slik det ser ut nå, er det nok bare å gratulere Ap og MDG med valgresultatet, legger byrådslederen til.

Dyster stemning

Allerede klokken 2300 var det tydelig at stemningen på Høyres valgvake var dyster.

– Det er klart at folk er preget av at det ble et dårlig resultat. Men alle har gjort en formidabel innsats. Det skal de ha, sier Martin Smith-Sivertsen.

– Hva føler du selv nå?

– Vi er midt i opptellingen ennå. Jeg kan ikke svare på det, sier Smith-Sivertsen til BA.

Men han var tydelig rystet over valgresultatene som har tikket inn, som små sjokkbølger mot Høyres valgvake.

Resultatet etter at 86 prosent var talt opp betydde at Ap får 26 mandater i bystyret. De hadde så langt fått 38,2 prosent av stemmene. Høyre vil ha 15 mandater hvis dette blir det endelige resultatet.

Høyre fikk 22,1 prosents oppslutning på BAs siste gallup før valget. Målingen ble foretatt i forrige uke. Sist gang Høyre gjorde det så dårlig var i 1999.