Det sier valgforsker Frank Aarebrot til BA. Og han gir seg ikke med det;
– De som har makt i kirken ønsker ingen endringer, derfor gjør de det vanskelig for folk å stemme. I år stemmer jeg utelukkende fordi det er noen som ønsker at jeg ikke skal gjøre det, sier Aarebrot.
Ville bære henne inn
Foranledningen til hans krasse påstander om kirkevalget, er ekteparet Monsens opplevelser i Haukelandshallen mandag.
Da Agnes Monsen (87) og mannen Willy Monsen (89) kom til Haukelandshallen for å stemme mandag, fikk de problemer da de skulle stemme i kirkevalget.
Agnes har sittet i rullestol i 24 år, og aldri tidligere møtt på hindringer når hun skal stemme. I sideinngangen på Haukelandshallen må man opp to trappetrinn, noe som er helt umulig for en som sitter i rullestol.
– De sa at de kunne bære henne inn, men de kan jo ikke bære en rullestol som veier 150 kilo, sier hennes 89 år gamle mann opptrekt.
Han bestemte seg for ikke å stemme ved kirkevalget i protest mot behandlingen av sin kone.
– Det bekymrer meg at funksjonshemmede stadig vekk blir utsatt for dette. Det er dumt, og det plager mange. Jeg er veldig lei meg på hennes og andres vegne, sier Monsen til BA.
Ble overrasket
Det er krav om at stemmelokalene ved kommune- og fylkestingsvalg og kirkevalget skal være atskilt, de skal ha ulike innganger. Det er det lokale menighetsrådet som står ansvarlig for tilrettelegging av valglokalet i sin krets.
Administrasjonssjef i Bergen Kirkelige Fellesråd (BKF), Tove Margrete Nordmark, blir overrasket når BA ringer og forteller om Agnes som ikke kom seg inn i stemmelokalet.
– Det er sterkt beklagelig, og slett ikke sånn det skal være. Jeg trodde ærlig talt at dette var tilrettelagt på forhånd, så nå ble jeg overrasket. Det er forferdelig trist for dem det gjelder, og vi ønsker selvsagt ikke at det skal være slik, sier Nordmark til BA.
Elin Solberg er valgansvarlig i Bergen kommune. Hun reagerer sporenstreks når hun får vite om utfordringene ved stemmelokalene i Haukelandshallen, selv om ikke det er deres ansvar.
– Kravene til universell utforming er klare, og det er en selvfølge at alle skal kunne komme seg inn i stemmelokalet. Vi skal umiddelbart forsøke å gjøre noe her, sier Solberg.
Ikke sånn det skal være
Ved Haukelandshallen er Ragnhild Krüger stemmestyreleder. Hun sørger etter Monsens opplevelse for å skilte inngangen til kirkevalglokalet slik at også de i rullestol kommer seg inn.
– Det er mulig å komme inn i valglokalet enn annen vei enn den som er skiltet, men vi skal skilte det umiddelbart, sier Krüger.
Willy Monsen er glad for at det blir ordnet opp, men lei seg på sin kones vegne.
– Det var ingen som fortalte oss dette da vi var her tidligere, sier han.
Agnes selv valgte å ta i mot tilbudet fra valgfunksjonærene om å stemme på utsiden av lokalet.
– Det var litt dumt at jeg måtte stemme ute, det var litt surt. Det er ikke sånn det skal være, sier Agnes Monsen.
Vanskelig å stemme
Frank Aarebrot sitter selv i rullestol. Han har stemt, både ved kommune- og fylkestingsvalg og ved kirkevalget . Han er likevel ikke imponert over hvordan kirken legger til rette for valgdeltakelse.
– Flere faktorer gjør det vanskelig å stemme ved kirkevalget. Blant annet er det få stemmemuligheter i hver krets, det kan kun forhåndsstemmes i kirken, dessuten er det vanskelig for dem som sitter i rullestol å komme seg inn i valglokalet. Der inne hadde de heller ikke tilrettelagt valgavlukke for rullestoler. Det er jo rart at det er så mye lettere å stemme ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved kirkevalget, sier Aarebrot med sedvanlig snert.
Kjenner seg ikke igjen
Administrasjonssjefen i BKF, sier til BA at hun ikke kjenner seg igjen i Aarebrots påstander.
– Først skal det være sagt at vi forholder oss til sentralt regelverk. I år har vi lengre åpningstid for forhåndsstemmer enn vi har hatt tidligere, og vi har mange stemmesteder. Jeg synes det er veldig leit at det ikke var stemmeavlukke for rullestoler, det tar vi på alvor, sier Tove Margrete Nordmark.
Hun understreker at kirken ønsker høy valgdeltakelse ved kirkevalget.