– Det blir grådig spennende, sier Oddny Miljeteig (61).

Mandag stemte SV-dronningen sammen med mann og datter.

Det  var i juni at Oddny Miljeteig kjente en klump i brystet.  Siden har det gått slag i slag også med cellegiftbehandling.

Mye omsorg

Hun legger ikke skjul på at det har vært en tøff prosess.

– Alle tankene man gjør seg. Jeg legger ikke skjul på at det er vanskelig å snakke om det. Alle tankene man gjør seg.  Siden jeg var listetopp, visste jeg jo også at jeg måtte gå ut offentlig med det. Men jeg har møtt kolossalt mye omsorg og varme.  Det er så mange som ønsker meg vel at jeg blir helt.... nei, jeg vet ikke, sier Oddny.

Hun legger vekt på at legene sier det er gode prognoser.

– De er jo av det ypperste sjiktet som tenkes kan innen sitt fag. Jeg er imponert over behandlingen jeg får, og ingen spør meg om jeg har råd til det!

Oppturer og nedturer

Hun sitter i sofaen hjemme på Kronstad. BA har fulgt henne, mannen Terje og datteren Ingrun til stemmelokalet like ved.  Hun blir stadig stoppet og snakket til, og hun gjengjelder varmen med smil og hyggelig hilsener.

Terje skal på jobben etterpå, mens Ingrun har pause fra psykologistudiene.

Ikke helt overraskende stemmer familien det samme.

Oddny har vært med i partiet siden hun meldte seg inn i Innflytteren Sosialistisk Ungdom under studietiden i Oslo i 1978.

Det har vært oppturer, men sannelig også nedturer for det sosialistiske partiet.

I kommunevalget for fire år siden landet SV på 4,4 prosent.  Etter regjeringsdeltakelsen var partiet lenge nederlagsdømt.

Etter en voldsom innspurt i Stortingsvalget for to år siden, mener Oddny at de er på vei opp igjen.

Vil dra Ap til venstre

–  Jeg tror det var en restart. Vi har krøpet oppover, det har ikke minst vist seg på BAs målinger. Men «kommentariatet» har visst ikke helt fått det med seg, sier hun.

Siste periode har SV bare hatt tre i bystyret. I år tyder målingene på at de kan nå fem.

- Venstre, KrF, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV. Inge vet hvem som blir størst. For oss handler det uansett om at velgerne skal få valuta for stemmene. Bare vi vil dra Ap til venstre, og det er forferdelig viktig, sier Oddny.

Andre har stått frem

Hun sier partiet hennes nekter å sitte på sidelinjen og se de såkalte småpartiene dra Ap mot sentrum.

Den plutselige sykdommen satt henne selv ut av valgkampen.  Hun er imponert over mobiliseringen som SV har gjort her i byen.

- Ingen kan lenger si vi har en dårlig organisasjon. Det er godt å se hvordan de andre har stått frem. Mikkel Grüner (2.kandidaten) har vist seg som en fullbefaren førstekandidat. Han har akslet den trøyen imponerende, sier Oddny.

Kan bli ordfører

Ekspertene sier hun eller KrFs Marita Moltu har gode sjanser for å bli ordfører etter valget.  Men selv om hun har et godt forhold til Trude Drevland er det ingen tvil om at det blir store forskjeller.

– Jo, vi er ulike personer.  Etter at byparlamentarismen kom, er ordføreren blitt en mer representativ figur, som har muligheter til å være mye rundt og møte folk. Dessuten har ordføreren en viktig rolle i å påse at bystyret virkelig fungerer som det høyeste organet i byen vår.  Dersom bystyret blir maktesløst er det politisk skummelt for demokratiet, sier hun.

– Og i kveld blir det valgvake med alle partivennene?

– Det håper jeg, men vi får se, sier Oddny Miljeteig.

BA ble med flere politikere til valgurnene:

Statsminister, Erna Solberg (H)

 

Harald Schjelderup (Ap)

BA ble med Harald Schjelderup til stemmeurnen.

Martin Smith-Sivertsen (H)

– Hvordan er magefølelsen din i dag?

– Jeg er spent, men den er ganske god. Jeg tror det kan gå bra.

På spørsmål om hvorvidt Bergen Høyre sitter trygt etter kveldens valgresultat, svarer han følgende:

– Jeg håper det blir borgelig flertall i byen. Vi fra Høyre har i hvert fall stått knallhardt på den siste uken.