Smith-Sivertsens Déjà vu

SLITER PÅ MÅLINGEN: Internt i Høyre skryter         de av pågangsmotet til Martin Smith-Sivertsen, men spørsmålet er om han klarer å kare til seg nok velgere til å beholde et borgerlig flertall. FOTO: MAGNE TURØY

SLITER PÅ MÅLINGEN: Internt i Høyre skryter de av pågangsmotet til Martin Smith-Sivertsen, men spørsmålet er om han klarer å kare til seg nok velgere til å beholde et borgerlig flertall. FOTO: MAGNE TURØY

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Høyre får 22,1 prosents oppslutning på BAs siste gallup før valget. Sist gang Høyre gjorde det så dårlig var i 1999.

DEL

– Jeg får håpe det ikke har med meg å gjøre, sier Martin Smith-Sivertsen.

Han er spurt om hvorfor Høyre ikke har gjort det dårligere i Bergen enn siden forrige gang han var partiets toppkandidat.

Det var nemlig i 1999, da var Smith-Sivertsen Høyres ordførerkandidat. Det gikk ikke så bra. Partiet og Smith-Sivertsen tapte valget.

Høyre fikk bare 20,4 prosent av stemmene, og han forlot politikken etter fire år i skyggenes dal i bystyresalen.

Opptur fra 2003

Med Smith-Sivertsen ute av Høyre begynner tidenes opptur for Høyre her i byen vår.

I 2003 vant Monica Mæland makten tilbake i Bergen sammen med Herman Friele. I 2007 beholdt de oppslutningen og dannet et nytt byråd.

Ved forrige kommunevalg, i 2011, fikk Mæland og Høyre 35,5 prosent av stemmene. Den høyeste oppslutningen partiet har hatt på nesten 40 år.

Nå er vi fem dager fra valget i 2015, og vi må altså tilbake til forrige gang Smith-Sivertsens var førstekandidat for å finne et Høyre i Bergen med like lav oppslutning som nå.

Men han vil på ingen måte gi opp.

– Det er fortsatt noen dager igjen til valget, og det er valget som teller. Vi har fortsatt en stor sjanse til å få til et borgerlig samarbeid, sier han til BA. Slik er det ikke på denne målingen. Dersom Høyre får 22,1 prosent av stemmene ved valget på mandag, må Smith-Sivertsen igjen finne seg i å sitte i skyggenes dal i bystyresalen.

Målingen viser at Høyre har mistet 17 000 stemmer i Bergen siden 2011-valget.

Det borgerlige flertallet som har styrt Bergen siden 2007 er borte.

Statsminister Erna Solberg var også på Torgallmenningen og drev valgkamp. Hun mener at Smith-Sivertsen er den rette til å få til en borgerlig samling i Bergen igjen.

– Men han har ikke evnet å fenge bergenserne i særlig stor grad?

– Jeg tror nok han har arvet en god del problemer, ikke minst i forhold til samarbeidsspørsmålet, svarer statsminister Solberg.

– Stemmer det ikke at du støttet hans motstander Ragnhild Stolt-Nielsen under nominasjonen i fjor høst?

– Jeg har aldri blandet meg inn i nominasjonen i Bergen, jeg vet utmerket godt hva en partileder skal gjøre og ikke.

Mistet hele ni representanter

I fjor høst vippet Smith-Sivertsen byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen ut av rådhuset etter å ha vunnet partinominasjonen. Mange har lurt på hva Martin Smith-Sivertsen vil gjøre dersom han ikke vinner valget. Vil han sitte fire år i bystyret?

– Jeg har ikke noe svar på det, jeg går for plan A. Andre planer har jeg ikke. Jeg tar ikke sorgene på forskudd, for jeg regner med at vi kan vinne dette, svarer han.

På de fire målingene BA har hatt i vår, sommer og høst, har partiet falt jevnt og trutt. Nå har Høyre altså 22,2 prosent. De mister hele ni representanter i bystyret, blir dette valgresultatet.

Men for Smith-Sivertsen selv har tendensen vært bedre. For syv måneder siden ville bare ha 19,6 prosent av bergenserne ha ham som byrådsleder.

Nå er det 25 prosent av velgerne som foretrekker ham. Problemet er at avstanden opp til bergensernes foretrukne kandidat, Aps Harald Schelderup, er den samme nå som den var ved starten av året.

Schjelderup øker like mye som Smith-Sivertsen, og nå er det 36,3 prosent av velgerne som vil ha ham som byrådsleder.

Schjelderup jubler

Ap og Harald Schjelderup jubler, tross at de har mistet en del av oppslutningen de har hatt. Fra februar har de gått ned fra 40 prosent via 36 i juni til 33,2 prosents oppslutning nå.

På denne målingen kan de danne flertallsbyråd med Venstre, KrF og Senterpartiet. De kan også danne et rødere, men en god del mindre sannsynlig, flertallsbyråd med SV, Sp og MDG.

Selv om Martin Smith-Sivertsen sitt ønske om et borgerlig flertall skulle bli realitet, håper Schjelderup at sentrumspartiene tar hintet fra velgerne. KrF har åpnet for et samarbeid i hans retning uansett.

– Hvis valgresultatet likner på dette, så er det en tydelig melding fra bergenserne. Da håper jeg så klart at sentrumspartiene tar det med i vurderingen når de bestemmer seg for hvem de vil samarbeide med. Bergenserne ber om en ny kurs, og da må vi gi dem det, sier Schjelderup.

Artikkeltags