Svein Egenberg (55) er egentlig en svoren Høyre-mann. Han er tidligere fylkestingspolitiker for partiet og nestleder i Bergen Høyre, den gang Trude Drevland var leder på 1990-tallet.

Nå fikk han nok. Som ildsjel og trener i bordtennisklubben SK Heros, tente han på alle pluggene da det sittende byrådet vedtok å starte med betaling for parkering utenfor en rekke idrettsarenaer i år.

10 000 kroner i året

Mandag gikk han i stemmelokalet, og stemte blankt. Det var første gang i 55-åringens liv han ikke la Høyre-seddelen ned i urnen.

– Høyre har i utgangspunktet alltid vært partiet for frivilligheten. Så presterer de å sende ut dette signalet: «Dersom du står på for idrettslaget ditt, må du betale til oss». Jeg er her i Haukelandshallen minst 20 timer i uken. Kjapp regning, gir disse parkeringsautomatene som nå er plassert ut her meg en ekstraregning på omtrent 10 000 kroner i året, sier han.

Egenberg er ikke alene i Idretts-Bergen om å være frustrert over byrådet i denne saken. Parkeringskampen har gått helt siden innstillingen ble vedtatt i vinter.

– Men hvilket parti er det beste partiet for idretten, om ikke Høyre er det?

– Nei, sorry! Nå har jeg fokusert på vervene mine her i klubben, og kan ikke svare på det. Men jeg synes det hele er trist og leit: Svaret skulle vært Høyre!

Han innrømmer at å kaste noen mynter inn i automaten ikke virker som den største saken i verden. Likevel ble det nok til at han ble én i horden av velgere som hoppet av Høyre-toget dette kommunevalget. Partiet gikk ned med dundrende 12,8 prosentpoeng, til 22,1 prosent av stemmene.

Vil gravlegge avgiften

– Denne parkeringsavgiften ble dråpen for min del. Men samtidig synes jeg Bergen Høyre har rotet seg bort de siste to årene. Man har gjort en del dårlig politisk håndverk, mener han.

– Så får vi se hvilken vei Høyre velger å gå. Jeg kan absolutt tenke meg å være med og bygge partiet opp igjen, melder Egenberg.

– Men først håper jeg nå parkeringsavgiftene går i graven med Ap. Men med grønn vippeposisjon øker vel avgiftene til 30 kroner timen, ler han – med et tydelig stikk til de grønne partiene.

– Alle partier snakker om hvor viktig frivilligheten er. For å si det sånn: Jeg blir overrasket om jeg noen gang får høre om noen som er imot frivillighet!

– Men da må man følge opp ordene, og ikke straffe de ildsjelene som finnes, påpeker Egenberg, som fløy i flint da en parkeringsvakt hadde «gått berserk» utenfor Haukelandshallen få dager før valget.

– Snakk om å sjarmere velgerne på rett tidspunkt, fnyser han.

Håpet lever på Sletten

Parkeringsavgiftene, som er tiltenkt å komme ved idrettsarenaer nær bybanen, håper Idretts-Bergen nå å få slippe. Også ved arenaklyngen på Slettebakken frykter man avgiftskonsekvensene.

– Ja, selvfølgelig. Det er en helt håpløs greie. Det må komme til en løsning som er praktisk for breddeidretten, som for eksempel gratisparkering i to-tre timer for trenere og lagledere. Det kan fungere, om avgiften på død og liv skal komme. Da er problemet mindre, melder styreleder i Bergen Ishockeyklubb, Christian Lund.

– Men hvis Harald leverer der, og fjerner hele forslaget, vil vi juble, legger han til.