Venstre skal, etter det BA får opplyst, i samtaler med Schjelderup på torsdag. Men først skal Ap-toppen i møte med SV, og SVs Mikkel Grüner har følgende å tilby:

Ja til samarbeid i byråd med KrF og Ap, men nei til Venstre.

– Vi er klare til å styre byen. Men vi ønsker ikke å sitte i byråd med Venstre. Jeg mener Ap må se på valgresultatet. SV er nå byens fjerde største parti. De må dreie politikken ordentlig til venstre, sier Grüner.

– Kan dere støtte et byråd med Ap, KrF og Venstre uten å sitte i det selv?

– Sett fra min synsvinkel er det urealistisk.

Fra andre kilder får BA vite at det vil koste store politiske gjennomslag for SV.

– Mange er skeptiske

LOs distriktssekretær i Hordaland Roger Pilskog sier at Harald Schjelderup må gis tillit til å finne en optimal plattform.

– Men mange i LO har en viss skepsis til Venstre, det er ikke til å legge skjul på.

– Samtidig blander ikke vi oss inn i forhandlingene, og det er politikken i plattformen de kommer frem til som er avgjørende. Venstre kan godt mulig vise seg å være en del av den. sier Pilskog.

– Jeg kan forstå at fagbevegelsen er sketiske, sier Grüner.

For angrepene fra Venstre mot fagbevegelsen generelt og mot arbeidsmiljøloven spesielt har vært mange. Det har lenge vært vondt blod mellom Venstre og dem.

Samtidig ønsker KrFs Dag Inge Ulstein et byråd som går mot nettopp Venstre .

Ap, Venstre og KrF kan danne flertall alene. Men Ap kan også danne flertall med KrF og SV, noe SV vil.

– Hvilke saker blir viktige for dere å få gjennomslag for?

– Det er litt for tidlig å si noe om, men Bybane-spørsmålet kan bli sentralt i forhandlingene, sier Ulstein.

Her er de og SV og Venstre enige. KrF ønsker som kjent en bybane over Bryggen til Åsane, mens Ap vil ha tunnel.

Valgresultatet på 37,8 prosent til Ap var langt over det Schjelderup turde å håpe på før valget. Han kan altså velge å holde Venstre utenfor, men målet til Schjelderup er å skape brede allianser.

Det er også slik at det som skjer i Bergen på denne fronten har stor betydning nasjonalt. Vi snakker om at den blåblå regjeringens to støttepartier vil samarbeide med Ap.

 

Flertall på flere måter

Valgvinner Schjelderup har ikke lagt skjul på at KrF er favoritten når han skal danne byråd. Allerede mandag startet forhandlingene mellom de to partiene. Men Haralds møteliste for forhandlingene er lang.

– Vi har også invitert Venstre, Miljøpartiet De Grønne, SV og Senterpartiet til uformelle samtaler. Jeg vil ikke utelukke noe, sier Schjelderup.

– Ap er nå større enn Høyre er i dagens bystyre. Ønsker Ap både byrådslederposten og ordførervervet?

– Først må vi finne ut hvilke partier vi ønsker å samarbeide med, påpeker Schjelderup.

– Nei til LO i byrådet

Tidligere har Venstre profilert seg med blant annet et slagord som lyder: «Nei til LO i byrådet». Venstres Erlend Horn ville egentlig forhandle med Frp, KrF og Høyre. De regner seg som et borgerlig parti.

Men valgresulatet gjorde slutt på det borgerlige flertallet i Bergen, og nå er Horn på tilbudssiden. Han er på ingen måte så avvisende til SV som SV og Mikkel Grüner er til Venstre og Horn.

– Vi avviser ingenting i utgangspunktet, sier Horn og supplerer:

– Forhandlingene vil være det avgjørende.