Det viser bakgrunnstallene fra Infact-målingen tatt opp søndag. Hos de under 30 år får disse tre partiene totalt 23,8 prosents oppslutning.

Ap er bare nesten like store i denne velgergruppen, med 23,2 prosents oppslutning.

Hos de eldre er bildet helt annerledes. Av de over 65 år vil 37,7 prosent ha Ap, mens MDG, SV og Rødt får 14,7 prosents oppslutning.

– Dette betyr at de yngre velgere er misfornøyde med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre. Disse velgerne er også misfornøyd med dagens Solberg-regjering, men har ikke spesielt stor tro på alterntativet med Støre og Senterpartiet, sier valgekspert Terje Sørensen.

– Har du sett noe lignende før?

– Det er mange år siden, og da drev SV opprøret mot Arbeiderpartiet alene. Nå ser du det fordelt over tre partier.

– Hva tror den manglende tilliten handler om?

– Det kan være at de føler at Støre ikke leverer på miljø og omfordeling.

En ny urban venstreside

Sørensen tror det som målingen viser speiler en varig trend. Den er enda mer spisset i Oslo enn i Hordaland.

– I Oslo kan man få en venstreside, altså partier til venstre for Arbeiderpartiet, med en samlet oppslutning på omkring 25 prosent. I Bergen tror jeg vi kan se at det lander på 17-19 prosent. Vi har sett denne trenden i mange europeiske byer lenge, men den har ikke kommet til Norge før nå.

Også i skolvalget som var denne uken gjorde de «radikale» partiene det veldig godt. SV, Rødt og MDG fikk samlet 1/3-del av stemmene.

– Er Jonas Gahr Støre rett mann for Arbeiderpartiet?

– Jeg tror han blir en god statsminister for Norge, og han blir enda bedre av å samarbeide med SV, sier SVs partileder Audun Lysbakken.

Han mener noe av det samme som Terje Sørensen.

– At de unge velgerne kommer til oss skyldes at de store partiene ikke tar deres bekymringer for vår tids utfordringer, klima og skjevfordelingen av rikdom og makt, på alvor. Men vi vokser ikke bare i byene, vi gjør det aller skarpest i Nord-Norge. Der er det fiskeripolitikken som sender folk fra Ap til SV.

Senterpartiet mister ett mandat

Målingen viser ellers at Senterpartiet er det partiet som går kraftigst ned holdt opp mot målingen Infact gjorde i midten av august for BA. For de andre partiene er det små endringer siste tre ukene.

Men for Høyre er fallet fra 2013-valget dramatisk. De går ned fra 31,3 prosents oppslutning til 21,7 prosent.

I helgen gikk olje- og energiminister Terje Søviknes ut i Dagens Næringsliv og sa at veldig mange naive folk svirret rundt i Oslo uten å ha sett et eneste verft, en eneste oljeplattform eller en leverandørbedrift.

– Det er grunn til bekymring når en ser at partier som ikke er villige til å videreutvikle denne bransjen, summerer seg til 25 prosent av velgermassen i Oslo, sa han.

I Bergen, anslår Terje Sørensen, at det samme velgersegmentet som Søviknes harselerer med er på 16-17 prosent. 

Arild Hermstad i MDG er inne på vår måling. Han mener at de unge er mer bekymret for fremtiden, enn de eldre.

– Ap har ikke fått med seg at velgerne deres i er bevegelse, og derfor rammes de. Jeg tror mange unge sosialdemokrater er skremt av at en oljefyrste og kraftsosialist som Aps Leif Sande skal inn på Stortinget, sier Hermstad.

– Men hadde Ap gått ut mot oljebransjen, ville de vel skremt vekk mange middelaldrende og eldre velgere?

– Ap sier det samme som Frp, det må da finnes en mellomposisjon mellom oss i MDG og Frp, svarer Hermstad som i kveld skal være på Litteraturhuset og forklare sin politikk på BA-arrangementet Spørretimen.

BA måler også oppslutningen rundt statsministerkandidatene Jonas Gahr Støre og Erna Solberg. Siden august øker begge i popularitet. Det skyldes at antallet velgere som svarer «vet ikke» minker.