Erna blir historisk

På Høyres valgvake sto jubelen i taket klokken 2100.

På Høyres valgvake sto jubelen i taket klokken 2100. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter krigen har bare én Høyre-statsminister blitt gjenvalgt etter sin første periode. Erna Solberg blir den andre.

DEL

Klokken 0629 ser tallene slik ut:

(95,1 % prosent av stemmene er talt opp)

  • AP, 27,4
  • Høyre, 25,1
  • Frp, 15,3
  • SP, 10,3
  • SV, 6,0
  • KRF, 4,2
  • Venstre, 4,3
  • MDG, 3,2
  • Rødt, 2,4

Den eneste Høyre-statsministeren som er gjenvalgt etter andre verdenskrig, er Kåre Willoch. Han fikk makten igjen i 1985, etter fire år som sjef for to forskjellige borgerlige mindretallsregjeringer. Våren 1986 måtte ha gå av, etter at Frps Carl I. Hagen nektet å støtte en økning i bensinavgiften.

Ville bysbarnet Erna Solberg klare å gjenta Willochs bragd – gjenvalg av en Høyre-statsminister? Eller ville Aps Jonas Gahr Støre klare å samle opposisjonen til et nytt flertall?

En ting var de fleste eksperter og andre fra den pratende klasse enige om: Valget ble en thriller.

Både NRK og TV2 sine valgdagsprognoser viser at Høyre og den borgerlige blokken beholder flertallet med 91 mot 76 mandater på TV2.

– Det betyr at dere og Frp går videre i regjering?

– Fra Høyres side har vi vært veldig tydelig på at vi skal ha et samarbeid med de tre andre partiene, sier partiets nestleder Bent Høie til TV2.

Over en million velgere hadde stemt før valgdagen, en rekordstor andel. Noe som vanligvis betyr at valgdeltakelsen er høy. Høy valgdeltakelse pleier igjen å være til fordel for Arbeiderpartiet.

Første valgdagsprognose fra TV2 klokken 2100 
PartiOppslutningEndring fra 2013 
Ap: 26,4-3,4(48 mandater)
SV:6,22,1(11 mandater)
Rødt:2,51,4(1 mandat)
Sp:9,33,8(17 mandater)
KrF:4,3-1,3(8 mandater)
MDG:3,30,5(1 mandat)
Venstre:4-1,2(7 mandater)
Høyre:26,7-0,1(48 mandater)
Frp:15,7-0,6(28 mandater)

TV2s valgekspert Terje Sørensen var ved 2120-tiden ikke sikker på at Venstre og KrF kom til å holde seg over sperregrensen.

Klokken 0030 meldte TV 2 at Venstre ville komme over sperregrensen og dermed ville være med å sikre et borgerlig flertall.

Blir et av partiets dårligste valg

Støre og Ap har slitt, særlig i innspurten av i valgkampen. For fire år siden fikk de 30,8 prosent, noe som er nest dårligst av Aps stortingsvalg siden krigen.

Aps dårligste var i 2001, da de fikk 24,2 prosent. Nå tyder lite på at Støre får makten og dette valget ser ut til å gå det inn som det nest dårligste i partiets historie, med 26,4 prosent av stemmene på første valgprognose.  Klokken 0030 var tallet steget til 27,4 prosent.

Men:

– Jeg er fornøyd. Jeg føler vi har gjort det vi kunne. Vi har stått sammen. Nå er det velgerne som avgjør, sa Støre på vei inn til Aps valgvake like før klokken 2030.

På BAs målinger for Hordaland har Ap hele valgkampen vært størst med god margin, men bergenseren Erna Solberg har scoret langt høyere på spørsmålet om hvem hordalendingene mener er best skikket som statsminister.

Og dagens statsminister ble fulgt av et stort pressekorps og fleipet om at det vel ikke var noen hemmelighet hva hun stemte, før hun dro for gardinen rundt valgavlukket.

– Min magefølelse har tro på borgerlig flertall, sa Erna Solberg til BA da hun avla sin stemmeseddel i valglokalene på Apeltun skole, ikke langt fra boligen i Rådalen.

Hun ble leder i Høyre i 2003, og har tatt partiet fra 14,1 prosent i 2005 – 17,2 i 2009 – 26,8 i 2013 – og valgprognosen til TV2 hadde henne på klokken 2100 i dag på 24,8 prosent.

Solberg mente det ville bli spennende å se hvilke av de mindre partiene som kom over og under sperregrensen. Dersom hennes venner i Venstre, for eksempel, havnet under sperregrensen kunne hun trolig ha sett langt etter en ny periode som statsminister.

Handlet om spill og innvandring

Mye av valgkampen har handlet om nettopp dette; hvem som vil samarbeide med hvem om hva. KrF og Venstre vil som kjent helst sitte i en regjering med Høyre uten Frp. Men vil Frp støtte en regjering de ikke sitter i? 

Kantar TNS har utført en meningsmåling for kommunikasjonsbyrået Gambit H+, ifølge NTB, der statsminister Erna Solberg (H) var den flest mente hadde gjort det best i valgkampen.

– Mer enn halvparten – 54 prosent – av de spurte trekker frem Erna Solberg som den partilederen som har gjort det best. 13 prosent mener Ap-leder Jonas Gahr Støre var valgkampens stjerne, mens 10 prosent svarte Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

I samme undersøkelse mente flertallet at innvandring var det temaet som ble mest diskutert i valgkampen.

Men av flere som følger politikken tett har bergenseren Audun Lysbakken blitt kåret til valgkampens vinner. På den siste Infact-målingen til BA var SV inne med to representanter fra fylket vårt.

Han og SV klarte i 2013 så vidt å klore seg over sperregrensen med 4,1 prosent, og flere mente at partiet var i ferd med å dø ut. Men Lysbakken er, viser prognosen, uansett en av valgets vinnere.

– Vi er stolt over valgkampen, sa SVs Audun Lysbakken på vei inn mot partiets valgvake.


PS! Publiseringstidspunktet i saken stemmer ikke med når saken ble utfylt med valgdagsprognosene (klokken 2102).

Artikkeltags