Hareide: – En blå-blå regjering lever utrygt

Knut Arild Hariede på talerstolen under KrF sin valgvake på Ballroom.

Knut Arild Hariede på talerstolen under KrF sin valgvake på Ballroom. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Erna Solberg vil snakke om samarbeid. Knut-Arild Hareide gjentar at han verken kan støtte en eller sitte i en regjering med Frp.

DEL

Solberg sier at hennes ambisjon er å danne en regjering der alle de fire borgerlige partiene samarbeider forpliktende.

Men det blir ikke lett.

– Vi ønsker en «Sentrum/Høyre»-regjering, og det er ikke aktuelt for oss å støtte en regjering der Frp er med, sier Knut-Arild Hareide i den oppsummerende partilederdebatten på NRK og TV2.

KrF-lederen mener at det har kostet for partiet hans og Venstre å være regjeringens støttepartier. Alle de borgerlige partiene går litt ned. KrF og Venstre klarte med et nødskrik å komme seg over sperregrensen.

– Det har kostet for Venstre og KrF å være en modererende kraft. Det har kommet regjeringspartiene til gode. Vi har gjort politikken deres mer populær, sier Hareide.

– Vi ønsker gjennomslag for vår politikk, men vi blir ikke et støtteparti slik vi har vært de siste fire årene, gjentok han senere.

Vi skal snakke sammen

– Den første planen er at vi skal snakke sammen, sier Solberg og sier at man ikke skal regne med at noen har stort hastverk.

Men alt tyder på borgerlig flertall. Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet står igjen som valgets store taper.

– Jeg tror en del av det bildet som ble forsøkt tegnet av vår politikk og våre resultater, kjente ikke folk seg igjen i. Og det bildet du tegner i en valgkamp bør folk kjenne seg igjen i, for å forstå hvorfor du har bedre løsninger, sier Solberg om Aps fiasko.

Støre varslet at de skal gå grundig gjennom hva Arbeiderpartiet ikke har gjort godt nok. Men egen avgang ville han ikke diskutere.

– Jeg er fullt innstilt på å stå løpet videre. Jeg skal ta ansvar også i en tung stund, sier Gahr Støre.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun håper på en god løsning de fire borgerlige partiene mellom.

Siv Jensen, Frps partileder, er stolt over valgresultatet.

– Nå skal vi glede oss over et nytt flertall, og så skal vi summe oss litt og sette oss ned og finne gode løsninger for de neste fire årene, sier hun.

– En som har provosert samarbeidspartnerne er Sylvi Listhaug, vil en gave fra deg til sentrumspartiene være at de slipper å møte henne i regjeringen?

Siv Jensen sa at hun var stolt over det Sylvi har gjort.

– Som jeg sa, vil vi nå få summet oss litt og se hvordan det går.

Artikkeltags