Regner med cirka 75 000 forhåndsstemmer i Bergen

Tidlig forhåndsstemming: Reidar Oppedal var ikke i tvil om hva han skulle stemme på og benyttet seg av tidlig forhåndsstemming lenge før stortingsvalget 11. september. Valgfunksjonær Kenneth Larsen (t.v.) fulgte med på at levering av stemmeseddel går riktig for seg.	FOTO: EIRIK HAGESÆTER

Tidlig forhåndsstemming: Reidar Oppedal var ikke i tvil om hva han skulle stemme på og benyttet seg av tidlig forhåndsstemming lenge før stortingsvalget 11. september. Valgfunksjonær Kenneth Larsen (t.v.) fulgte med på at levering av stemmeseddel går riktig for seg. FOTO: EIRIK HAGESÆTER

Artikkelen er over 2 år gammel

– Antallet forhåndsstemmer i Bergen øker for hvert valg, men økningen er større denne gangen, sier Eli Solberg ved valgkontoret.

DEL

I 2013 var det 193 348 stemmeberettigede i Bergen, og 156 429 av dem stemte. Da BA snakket med Eli Solberg ved valgkontoret i Bergen klokken 1502 var det 71 206 som hadde forhåndsstemt.

– Og det renner inn nå, beskriver hun.

De fleste stedene det går an å forhåndsstemme stenger klokken 1700 i dag, fredag. På UiB sitt bibliotek stengte de 1900.

Må oppjusteres

Prognosen til valgkontoret var 73 000 forhåndsstemmer, men Solberg sier at 75 000 høres ut som et godt anslag.

– Det kommer inn flere enn vi hadde beregnet, sier Solberg.

Dersom det kommer inn 75 000 forhåndsstemmer, vil omtrent halvparten av dem som kommer til å stemme ha stemt før valgdagen på mandag.

– Er det da vits for partiene i å drive den siste desperate valgkampen i helgen, egentlig?

– Haha! Ja, nei, dette bør de ta høyde for. De skal se på valgordningen, og da bør det med stemmeperioden også tas opp til vurdering, mener Solberg.

For å sikre seg mot manipulasjon av valget skal stemmene telles manuelt. Når forhåndsvalget stenger i dag, får de lov å sortere og ordne stemmesedlene til telling. Selve tellingen skal gjøres umiddelbart når valglokalene stenger mandag.

– Stor interesse for valget

Bergen skiller seg ikke ut. Det var rekord i antall forhåndsstemmer på landsbasis allerede i dag tidlig, med 889 757 forhåndsstemmer.

– Det er åpenbart stort engasjement og stor interesse for valget, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til NRK.

Han håper at det store antallet forhåndsstemmer også innebærer at valgdeltakelsen totalt sett går opp.

Artikkeltags