Tidenes skolevalg for Venstre i Bergen

En elev ved Foss videregående skole i Oslo legger stemmeseddelen sin i valgurnen under skolevalget tirsdag.

En elev ved Foss videregående skole i Oslo legger stemmeseddelen sin i valgurnen under skolevalget tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Både SV, Sp, V og Rødt går klart frem i skolevalget i Bergen. Aps oppslutning faller kraftig på landsbasis, men partiet er likevel klart størst.

DEL

Her i Bergen er det Rødt (4,3), SV (2,4), Sp (1,9), V (4,7) og Frp (0,2) som går frem i skolevalget sammenlignet med i 2015.

Tallene over viser økningen i prosentpoeng.

Venstre stikker av med støtten fra 11,2 prosent av skolevelgerne. Dette er en økning på 72 prosent fra forrige valg. 

– Stemningen her på valgvaken er veldig god. Det er mange som virkelig har stått på. Det er kjempekjekt at vi har en såpass stor økning i Bergen, sier Ragnhild Handeland, leder i Bergen unge venstre.

Rødt har også gjort det svært bra i skolevalget i Bergen i år. Fra 2,9 prosent i 2015 til 7,2 i år.

Selv om en veldig liten andel av skolevelgerne i Bergen støtter Sp, har andelen gått opp fra én prosent til 2,9 i 2017 her i Bergen.

På valgvaken til Sosialistisk ungdom (SU) var det også god stemning.

– Vi gjør vårt beste skolevalg i Hordaland siden 2005. Dette er kjempegøy. Dette viser at ungdom her i Hordaland og Bergen blant annet vil ha en grønnere fremtid, sier Kristin Storhaug, leder i SU.

MDG på stedet hvil

Arbeiderpartiet har mistet 10,3 prosent av skolevelgerne i Bergen siden sist, fra 33,1 til 22,8. Men de er fortsatt det største partiet.

– Jeg er glad for at Arbeiderpartiet fortsatt er det største partiet blant ungdommer i Bergen og Hordaland. Årets resultat er det sterkeste for AUF i Hordaland i en stortingsvalgkamp på tyve år. Jeg tror dette er er klart signal om at ungdommer i Bergen ønsker seg en ny regjering, sier Øystein Hassel (Ap).

Tallene på landsbasis viser tallene at SV, Sp og Rødt går klar frem, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Arbeiderpartiet ender med en oppslutning på 27,8 prosent og blir dermed landets klart største parti blant elevene på norske videregående skoler. Men valget er likevel en nedtur for Ap, som går tilbake hele fire prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2015, da det var kommune- og fylkestingsvalg i Norge.

Utviklingen er motsatt for Aps rødgrønne allierte på landsbasis.

Senterpartiet går fram med 1 prosentpoeng til 6,8 prosent. SV er valgets store vinner. Partiet får en oppslutning på ti prosent, en fremgang på 2,5 prosentpoeng siden 2015.

Miljøpartiet De Grønne står på stedet hvil med en oppslutning på 6,8 prosent, mens valget er en opptur for Rødt. Partiet får støtte fra 5,7 prosent, en framgang på 1 prosentpoeng.

– Stemningen her på valgvaken er veldig god. Det er mange som virkelig har stått på. Det er kjempekjekt at vi har en såpass stor økning i Bergen, sier Ragnhild Handeland, leder i Bergen unge venstre.

– Stemningen her på valgvaken er veldig god. Det er mange som virkelig har stått på. Det er kjempekjekt at vi har en såpass stor økning i Bergen, sier Ragnhild Handeland, leder i Bergen unge venstre.

392 skoler med i valget

For de borgerlige partiene er utslagene i skolevalget mindre på landsbasis, men tre av de fire samarbeidspartiene faller.

Høyre går tilbake med 1,2 prosentpoeng til 15,1 prosent og er dermed fortsatt det klart største partiet på borgerlig side.

Fremskrittspartiet går tilbake 0,3 prosentpoeng og ender på 10,4 prosents oppslutning.

KrF får støtte fra 3,1 prosent av skolevelgerne, en tilbakegang på 0,1 prosentpoeng. Venstre vokser med 0,9 prosentpoeng og ender på 7,4 prosent.

Andre partier får støtte fra 4,9 prosent av elevene, en tilbakegang på 1,9 prosentpoeng.

Også Piratpartiet faller kraftig sammenlignet med 2015, med 2 prosentpoeng til 2,0 prosent.

I år var nesten alle videregående skoler, i alt 392, over hele landet påmeldt til skolevalget. Norsk senter for forskningsdata (NSD) regnet på forhånd med at flere enn 150.000 elever ville delta.

Denne grafen viser resultatet nasjonalt:

Artikkeltags