- Jeg er stolt av at jeg aldri hevet høyrearmen. Det kunne jeg ikke gjort, det hadde blitt selvfornekting...

AKTIV POLITIKER: Arnljot Moseng (39) var aktiv politiker på ytterste høyre fløy.

Han hadde tillitsverv i Fedrelandspartiet og var aktiv da ytre høyre skulle samle seg i Nasjonalalliansen på slutten av 90-tallet.

Men innerst inne har osingen alltid visst det. Det han ikke kunne fortelle partikameratene, det bare de som vanket på homsestedet Enka i Oslo visste...

- UNG OG DUM: Han har blitt anklaget for mye av antirasister og venstreradikale som har overvåket ytre høyre i Norge. Det ble hevdet at han opererte under et nazi-alias – «Hans Westmar». Han var involvert i opprettelsen av Aker kulturverksted i Oslo – et ungdomshus som siden ble betegnet som et nazi-reir. Dagbladet beskyldte ham for å ha truet deres journalist med lighter under Folkeaksjonen mot innvandring (FMI) sitt møte i Førde-traktene.

Ifølge Moseng er mye av dette overdrevet og direkte usant. Men viktigst: Han tar fullstendig avstand fra sin fortid.

- Jeg var ung og dum. Jeg tar sterkt avstand fra det vi ble tillagt og en del av de standpunktene jeg hadde. Tidligere kalte jeg meg nasjonaldemokrat. Nå er jeg medlem av Venstre og elsker å sette Frp-ere på plass i diskusjoner rundt innvandring og miljøspørsmål, smiler han.

AKTIV I LLH: At han har ryggrad, er det liten tvil om. I miljøet han vanket i var det ikke lett å like menn. Når han nå står frem i BA, er det for om mulig å hjelpe unge homofile til å stå frem. For Arnljot tok det 35 år.

- I Fedrelandspartiets partiprogram var det et punkt om vern av familieverdier, eller noe slikt. De hadde neppe godkjent ekteskapsloven for homofile, for å si det slik, smiler 39-åringen.

Han slurper kaffe på et bakeri på Sotra. Hit flyttet han rundt tusenårsskiftet. Han skiftet gradvis venner og miljø og bestemte seg som 35-åring for å stå frem som homofil. Nå er han aktiv i Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring (LLH) og beskriver livet sitt slik:

- Jeg har kjæreste, stasjonsvogn, hus på landet og en golden retriever!

DOBBELTLIV: I Oslo levde han et dobbeltliv. Nasjonalist-politiker om dagen, homse i dulgt mørke på nattklubb om kvelden. Han sier selv han alltid har visst at han var homo.

- Men det gjaldt jo å spille med, ikke sant. Plystre etter damene, kommentere pupper. Jeg tenkte at hvis det kom ut at jeg var homo, ville hele verden rase sammen.

Da han noen år senere tok steget ut av skapet, skjedde ingen verdens ting.

- Jeg hadde gruet meg til det i 35 år. Så ble det bare et antiklimaks. Folk sa stort sett «okei». Noen få hadde hatt mistanke. Men ikke mange.

STOLT: Moseng sier han aldri var "brun". Men det er et faktum at han vandret i miljøer som tiltrakk seg nynazistiske elementer. Og det er hevet over tvil at den politiske fløyen han var en del av, ikke hadde de mest liberale holdninger overfor mennesker med hans legning.

- Jeg var på noen fester som utartet. Da gikk jeg hjem. Jeg har aldri hevet høyrearmen, det er jeg stolt av. Det kunne jeg ikke gjort. Det hadde blitt selvfornekting.

- Kan det faktum at du var homse ha forhindret deg fra å bli aktiv i enda mer ekstreme miljøer?

- Det har jeg aldri tenkt på slik. Men det er godt mulig. Jeg kunne jo ikke det. Det hadde vært å gå på tvers av seg selv.

I dag er Moseng stolt homofil. Han har regnbue-klistremerke på bilen sin, regnbue-armbånd rundt håndleddet og passer på å markere sin legning i mange sammenhenger.

- Det var kjempeherlig å stå frem. Jeg misunner mange av de unge i dag, for det er enklere for dem. Verden har gått fremover. Jeg brukte 35 år på å vise hvem jeg er.