Meteorologisk institutt varsler ekstremvær i vest

Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om ekstreme værforhold under ekstremværet «Aina». Varselet gjelder for Vestlandet sør for Stad.

DEL

Et stormsenter befinner seg torsdag kveld i nordlige Nordsjøen, og beveger seg mot Vestlandet. Det ventes full til sterk storm utsatte steder, og kraftige vindkast inn over land. Kombinasjonen av sterk vind, store nedbørmengder og høy vannstand gir potensial for store ødeleggelser, opplyser Meteorologisk institutt.

Torsdag kveld ventes full og til dels sterk storm, med vindkast opp mot 30 meter per sekund utsatte steder sør for Sognefjorden. Det ventes vindkast på 35–40 meter per sekund inn over land.

Fredag morgen ventes det full storm, som vil gå over i liten storm fredag kveld. Natt til fredag er det ventet høy vannstand, 35–45 centimeter over høydene oppgitt i tidevannstabellen. Det ventes også høye bølger inn mot kysten, mellom åtte og elleve meter.

Ras og flom

Det dårlige været kommer av et lavtrykk fra Skottland, der britiske meteorologer har døpt uværet «Caroline». Både i Rogaland og Hordaland var det kraftig nedbør og tiltakende vind torsdag ettermiddag.

På Osterøy omkom en 38 år gammel kvinne da et bolighus ble tatt av ras torsdag morgen. I Norheimsund i Hordaland har det gått flere jordras og en garasje er blant annet tatt av raset. Det er ikke meldt om noen skadde.

I Bergen er en barnehage stengt og alle 62 barn evakuert etter at det begynte å strømme inn vann gjennom vinduene. Barnehagen holder stengt både torsdag og fredag.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om flom på oransje nivå 3 – det nest høyeste – i indre strøk av Hordaland og Rogaland på grunn av den kraftige nedbøren og snøsmelting. I ytre strøk er varselet gå gult nivå, ett nivå lavere.

Stengte baner og veier

Flere fylkesveier, blant annet fylkesvei 250 mot Sauda er stengt, noe som gjør at bygden er uten veiforbindelse. Flere andre strekninger er stengt, kjøres i ett løp eller har manuell dirigering.

NSB og Bane Nor sliter også med værforholdene. Bergensbanen hadde flere stengninger i løpet av torsdagen og var torsdag ettermiddag stengt mellom Bulken og Evanger på grunn av rasfare. Dette berører lokaltoget mellom Bergen og Myrdal og regionstoget mellom Oslo og Bergen.

Lad opp mobilen

BKK har sendt ut tekstmelding til husstander på Vestlandet der de advarer om at kraftig vind, lyn og torden fører til strømbrudd.

De oppfordrer folk til å finne frem lommelykt med fulle batterier og stearinlys i tilfelle strømmen går. De råder også kunder til å lade opp mobilen.

BKK forsikrer på sine nettsider om at de er i beredskap. De har ekstra montører på jobb og holder kundesenteret åpent utover kvelden og natten. De følger værutviklingen tett.

Fakta om ekstremvær i Norge

Meteorologisk institutt gir navn til ekstreme værhendelser i Norge. Listen settes opp på forhånd og følger alfabetet. Jente- og guttenavn brukes annenhver gang. Dette er alle ekstremvær varslet siden 2010:

* 7. desember 2017 – Aina (sterk vind, store nedbørsmengder og høy vannstand): Vestlandet sør for Stad.

* 22. november 2017 – Ylva (vind): Helgeland, Saltfjellet, Salten og Lofoten.

* 12. januar 2017 – Vidar (ekstremt høy vannstand): Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

* 25. desember 2016 – Urd (vind): Sør-Norge.

* 29. januar 2016 – Tor (vind): Hedmark, Oppland, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

* 5. desember 2015 – Synne (nedbør): Rogaland, Vest- og Aust-Agder.

* 1. oktober 2015 – Roar (nedbør): Trøndelag og Nordland.

* 17. september 2015 – Petra (nedbør): Oppland, Hedmark, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

* 7. februar 2015 – Ole (vind): Trøndelag, Nordland og Troms.

* 10. januar 2015 – Nina (vind): Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder, Telemark.

* 30. og 31. desember 2014 – Mons (nedbør): Nord-Trøndelag, Nordland.

* 9. og 10. august 2014 – Lena (vind): Hordaland, Sogn og Fjordane.

* 12.–14. mars 2014 – Kyrre (nedbør): Trøndelag, Nordland.

* 8. mars 2014 – Jorun (vind): Finnmark.

* 12. desember 2013 – Ivar (vind): Møre og Romsdal, Trøndelag.

* 16. og 17. november 2013 – Hilde (vind): Trøndelag, Nordland.

* 21. juli 2013 – Geir (nedbør): Agder, Telemark, Buskerud, Oppland.

* 6. august 2012 – Frida (nedbør, fare for oversvømmelser og jordras): Vestfold, Buskerud.

* 3. januar 2012 – Emil (vind): Vest-Agder.

* 25. desember 2011 – Dagmar (vind, høy vannstand): Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag, Finnmark.

* 25. desember 2011 – Cato (høy vannstand): Nordland, Troms, Finnmark.

* 25. november 2011 – Berit (høy vannstand): Kysten fra og med Møre og Romsdal til og med Finnmark.

* 26. januar 2010 – Ask (vind): Nordland, Troms og Finnmark.

Artikkeltags