Uavklart situasjon etter ras i Jølster

Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39  Jølster tirsdag kveld. Her fra Vassenden sentrum. Byggefeltet i bakgrunnen er Årsetbakkane.

Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 Jølster tirsdag kveld. Her fra Vassenden sentrum. Byggefeltet i bakgrunnen er Årsetbakkane. Foto:

Av

Fare for nye ras gjorde det umulig å søke på land langs Jølstravatnet natt til onsdag. Et ukjent antall personer er evakuert, men ingen er meldt savnet.

DEL

Politiet beskriver situasjonen ved Jølstravatnet i Sogn og Fjordane fremdeles som uavklart ved 1.30-tiden natt til onsdag. Ingenting tyder imidlertid på at personer eller verdier er tatt av rasene.

Det var natt til onsdag vurdert som farlig å sende letemannskaper på land. Politiet opplyser at det siste raset ble meldt inn klokka 20.45 på kvelden over fylkesvei 451 ved Marteslåttene. Det ble da meldt om en mulig observasjon av biler og én eller flere personer i vannet.

– Området er grovsøkt med helikopter og med mannskaper fra båt. Det er ikke funnet noen biler eller personer. Per nå foregår det ikke noe søk i rasområdet, men det vil bli gjenopptatt så snart det er regnes som trygt å sende inn søkemannskaper, skriver operasjonsleder Stein Rune Halleraker i oppdateringen 1.30.

Mange evakuerte

Politiet opplyser at et ukjent antall personer er evakuert som følge av rasene. Flere er plassert på de to evakueringssentrene som er etablert på Skei Hotel og Gjesthella Ungdomshus på Vassenden. Flere har også evakuert seg selv til naboer og bekjente uten at politiet har fullstendig oversikt over hvor mange dette dreier seg om.

Rasene har også rammet teletrafikken i områdene, noe har medført at mange ikke oppnår kontakt med familie og venner som befinner seg i områdene. Både Telenor og Telia melder om at flere basestasjoner er nede, noe som fører til at store områder i kommunene Jølster, Førde og Gloppen er uten mobildekning.

– Siden det ikke tyder på at mennesker skal være tatt av rasene, så er det stor sannsynlighet for at man ikke oppnår kontakt på grunn av det omfattende utfallet av mobil og bredbåndsdekning, skriver Halleraker i pressemeldingen.

Sperrede veier 

I alt åtte veistrekninger er stengt etter jordrasene tirsdag. Det ble satt inn ekstra nattferger, men omdirigeringsarbeidet er krevende. Vegvesenet skriver at det ikke vil bli foretatt ny vurdering av å åpne veiene før onsdag formiddag.

Statens vegvesen må bruke natten og morgendagen for å få en oversikt over skadeomfanget etter alle rasene tirsdag.

– Det vil tidligst komme utover dagen onsdag fordi det er meldt store nedbørsmengder i natt også, sier avdelingsdirektøren.

Dette har skjedd

150 personer er så langt evakuert fra det rasutsatte området i Jølster og Førde kommune.

Like før klokken 21 tirsdag kveld gikk et nytt ras på sørsiden av Jølstravatnet. En bil med en henger ble tatt av raset, og én person var observert i vannet. Både luftambulansen, et redningshelikopter og dykkere fra brannvesenet, samt frivillige fra Røde Kors bistår i søket etter personen.

– Vi har ikke kontroll på antall personer eller antall biler, men det er ingen som er meldt savnet fra området per nå, skriver politiet i en pressemelding like før klokken 2200.

Farevarsel og stengte veier

– Vi har opptil flere jordras som følge av store nedbørsmengder og torden. Flere elver har gått over sine bredder og vasket ut E39 ved Vassenden. I tillegg er det en del folk som er innesperret mellom Vassenden og Svidalsneset, sa vaktleder Jan-Gunnar Holvik i alarmsentralen til NTB ved 18.30-tiden tirsdag ettermiddag.

Så langt er flere hus evakuert, mens to hytter skal være tatt av de første jordmassene som raste i Jølster kommune tirsdag ettermiddag. Det er også meldt om store skader på båtbyggeriet Brødrene Aa som ligger i Hyen i Gloppen kommune.

Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE ) har sendt ut gult farevarsel for Vestlandet. Det er observert 20–30 millimeter regn på én time, og det er ventet at de kraftige bygene vil fortsette fram til onsdag formiddag.

En 32 kilometer lang strekning fra Skei til Moskog på E39 er stengt, opplyser Vegtrafikksentralen Sogn og Fjordane til NTB.

Kan rase flere steder

Den første meldingen om at det var gått et jordras, kom inn til veitrafikksentralen Sogn og Fjordane klokken 16.11.

Det er fremdeles uvisst hvor mange jordras som har gått, og hvor stort det totale omfanget er. Det er dårlig vær i området, med store nedbørsmengder, lyn og torden.

Ifølge veitrafikksentralen og alarmsentralen gikk det flere jordras utover kvelden, og flere veier måtte stenges på grunn av flom. På fylkesvei 691 mellom Hyen og Ommedal i Sogn og Fjordane ble Tverrelva bru skylt vekk av vannmassene.

– Det kan også rase langs fylkesvei 13 som går mellom Moskog i Førde og Dragsvik, sier Nina Heggernes i Vegtrafikksentralen Sogn og Fjordane.

Også ved Modalen i Nordhordland har det gått et ras langs fylkesvei 569 ved Stokkevika utenfor Mo. Politiet opplyser at asfalt og steiner skal ha løsnet, og at store steiner gjør det vanskelig å passere.

Krevende evakuering

Bilder fra Svidalsneset, der det første raset gikk, viser at veibanen er dekket av enorme vannmengder. Brunt vann, kvister og store greiner flyter over kyststamveien.

Alarmsentralen i Sogn og Fjordane har kalt inn ekstra bemanning, og bedt om bistand fra Sivilforsvaret. Krisestab er satt i både Jølster og Førde.

– Folk er på vei i båter for å evakuere folk. Jeg vet ikke hvor mange som er innesperret i vannmassene, men det kan være snakk om mange folk fordi dette er et hovedfartsområde, fortalte vaktleder Holvik i alarmsentralen til NTB.

– Det står folk i biler mellom flere av rasene, noen hus er også truet og må evakueres, sa han.

1.500 er strømløse

Uværet kom plutselig innover Jølster og Førde tirsdag ettermiddag. Ifølge brannvesenet har det lenge vært tørt i området slik at jorda ikke klarte å ta til seg de store vannmengdene.

Til lokalavisen Firda opplyser fungerende direktør Marit Moe i Sunnfjord Energi at 1.500 personer mistet strømmen som følge av uværet.

– Noen har mistet strømmen på grunn av lyn, andre på grunn av raset, sier Moe.

De har ikke oversikt over når strømmen vil være tilbake fordi montørene sliter med å komme seg fram på de stengte veiene. Også redningshelikopteret fra Hovedredningssentralen Sør-Norge hadde problemer på grunn av regn og lyn, og kunne ikke fly inn i de jordrasrammede områdene.

Artikkeltags