Mandag ved 14-tiden viste måleren på Danmarks plass oransje. Det er moderate mengder med NOX. For øyeblikket lyser det grønt på den samme måleren.

Like over klokken 15 er klimabyråd Julie Andersland (V) kommet ut fra et beredskapsmøte. Til BA sier hun at det er meldt fare for høy luftforurensning fra onsdag til fredag.

– Dersom værvarselet er det samme i morgen, vil byrådet vurdere å innføre trafikkbegrensende tiltak fra og med onsdag morgen. Biltrafikken er en av de viktigste kildene til helseskadelig luftforurensing.

Dersom det blir innført beredskapstakst i bomringen, kommer kollektivtrafikken samtidig til å bli gratis, forteller Andersland.

– Vi har også god dialog med Bergen havn om eventuell forurensing fra skip, men det er få skip til havn i Bergen denne uken, så det har ikke stor innvirkning, sier byråden.

Ustabil atmosfære

Mandag morgen fikk BA følgende værmelding fra Meteorologisk institutt:

– Det er ventet at det blir en veldig tørr uke, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Geir Ottar Fagerlid.

Flere av de typiske kjennetegnene på vær som gir dårlig luft er til stede denne uken. Det blir minusgrader store deler av uken, klarvær og lite vind. Likevel tror ikke meteorologen at luftkvaliteten blir spesielt ille.

– Det er ingen eksakt vitenskap, men jeg tror kanskje torsdag og fredag er de mest kritiske dagene, sier Fagerlid.

Lørdag blir det regn og mildvær. Da vil luftkvaliteten uansett ta seg opp.

Meteorologen forklarer at det helst bør være snødekke for at luftkvaliteten virkelig skal bli dårlig. Dessuten skal atmosfæren være for ustabil mesteparten av uken til at det berømte giftlokket får sjansen til å legge seg over byen.

– Er det ustabil atmosfære blir det utlufting, forklarer Fagerlid.

Avholder beredskapsmøte

Torsdag og fredag er det ventet litt varmere luft i høyden, som er med på å stabilisere atmosfæren. Det kan gi spesielt høy luftforurensning disse dagene.

– Men det blir uansett kortvarig, sier meteorologen.

Bergen kommune følger situasjonen tett, vil skal avholde et møte mandag for å vurdere tiltak mot luftforurensningen.

– Vi følger situasjonen nøye. Mandag klokken 1400 er det møte med beredskapsgruppen for luftkvaliteten. Da vil vi vurdere hvilke tiltak som iverksettes. Vi setter helse først og vil unngå at det blir høy luftforurensing. Da må vi vurdere tiltak som femdobling av bompengene og datokjøring. Vi kommer til å følge beredskapsplanen som er vedtatt av bystyret, sa Andersland til BA søndag.

Luftforurensning

Ved lave temperaturer og lite vind kan det oppstå inversjon. Det skjer når det er lite bevegelse i luftmassene.

I en slik situasjon øker temperaturen med høyden.

Siden kaldluft er tyngre enn varmluft, vil den bli liggende stabilt.

Dermed kan forurensing hope seg opp.