Gå til sidens hovedinnhold

Det blir full storm på kysten

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er ikke noe fisle-lavtrykk som kommer. Det blir kraftig vind over en lang periode.

Det sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet til BA søndag kveld.

De siste prognosene for nyttårsværet er om mulig enda dårligere nytt enn dem som kom for et døgn siden.

– Det blir mye nedbør på dagtid, mest i indre strøk, og vi har sendt ut farevarsel. Vi har også sendt ut farevarsel for vind for første nyttårsdag, sier Fagerlid.

Full storm på kysten

I Bergen sentrum er det meldt nordvestlig frisk bris rundt midnatt, mens det samtidig vil bli stiv til sterk kuling fra vest på kysten.

– Men bare et par timer ut i det nye året vil vinden øke til stiv til sterk kuling i Bergen sentrum og opp til nordvest full storm på kysten, sier Fagerlid.

Også utover første nyttårsdag vil det bli mye vind. Meteorologen advarer dem som har tenkt seg over fjellovergangene mellom øst og vest på 2019s første dag.

– Det vil blåse kraftig på tirsdag, det er absolutt en dag å holde seg inne på. Skal man reise langt, må man regne med problemer i fjellet. Tidlig på nyttårsaften er den beste tiden for å ta seg over fjellet, råder meteorologen.

Følger været tett

Per søndag kveld har Bergen brannvesen ikke kalt inn ekstra mannskaper til vakt på nyttårsaften.

– Men vi har maks bemanning, og ekstra mannskaper som står klare ved behov. Vi følger værsituasjonen tett, og krysser fingrene for at folk er forsiktige med fyrverkerioppskytingen, sier vaktkommandør ved 110-sentralen, Karl Arne Røyseth.

Pyrotekniker Lasse Store i Engelsrud fyrverkeri har ansvar for oppskytingen av det kommunale fyrverkeriet i Bergen nyttårsaften.

Han var opptatt søndag kveld, men sa i en kjapp kommentar at de følger vær og vind tett.

Flyttet oppskytingen

På Askøy skal det skytes opp fyrverkeri fra Kleppestø kai i regi av Askøy kommune og lokalt næringsliv. Kvelden før nyttårsaften ble planene forandret på grunn av værmeldingene.

– Vi har flyttet oppskytingen til en annen posisjon på kaien, som er litt lenger unna bebyggelsen på stranden, sier Andreas Greffel i Unique Pyrotechnic som leverer kruttet.

Han forteller at de har tett dialog med brannvesenet, politiet og kommunen.

– Hvis ikke det skjer ekstreme endringer i prognosene, så skyter vi opp som planlagt, forteller han.

Kommentarer til denne saken