– Vi har indikasjoner på at vi kan få en periode sprengkulde fra og med neste helg. Kanskje litt som den vi hadde vinteren 2009-2010, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Uni Research og Bjerknessenteret.

Han leder det såkalte SFE-prosjektet. SFE står for Seasonal forecasting engine, og tar sikte på å kunne melde været lenger frem i tid enn det som i dag er vanlig.

– Vi jobber blant annet med en modell som skal kunne spå været flere år frem i tid, forteller Kolstad.

Klimaforskeren forklarer at det naturligvis ikke vil være mulig å melde været detaljert på samme måte som Yr gjør uke for uke.

– Vi kan ikke melde at det blir regn og fire sekundmeter vind 17. mai 2020, men vi kan for eksempel si noe om det er sannsynlig at det blir kaldt eller vamt i forhold til det som er normalt i en viss periode.

Presser polluft mot Bergen

Prosjektet, som skal vare i fire år, er fremdeles i startfasen, men har allerede grunnlag for å si at det er sannsynlig at vi får en periode med sprengkulde fra og med neste helg som vil vare i omtrent to uker.

– Vi har jo jobbet en del med dette temaet også før vi gikk løs på dette prosjektet.

Nå ser Kolstad og hans team temperaturendringer i stratosfæren over polområdet i nord. Det de observerer er temperaturer opptil 50 grader varmere enn normalt 20 til 100 kilometer over jordoverflaten.

Enkelt forklart presser denne varme luften i nord den kalde luften som vanligvis ligger der lenger sør, mot Bergen for eksempel.

I løpet av de neste ukene er det den kalde polluften som kan forårsake et par uker med sprengkulde mot slutten av februar.

– Det er denne typen ting vi ser etter når vi skal varsle været langt frem i tid. Vi ser også på hvor mye hav-is det er i Barentshavet, hvor varm havoverflaten er utenfor kysten og andre slike ting som har noe å si for været.

Modellene er sannsynlighetsbasert og kan først og fremst si noe om temperatur.

Les også:

Kan forutse tropiske orkaner

SFE-prosjektet samarbeider allerede med blant annet tre strømleverandører som er interesserte i å bruke varslene deres. Trygg forsikring er også involvert.

– Vi ser at det er mange selskaper som er interessert i denne typen informasjon. Tryg for eksempel vil gjerne rette ekstra forebyggende tiltak når meldingene sier at det er en kuldeperiode på vei, forklarer Kolstad.

– Et annet eksempel er Storm-Geo, som blant annet planlegger skipsruter. Dersom vi kan varsle at det er ting som tyder på at det vil oppstå en tropisk orkan ute i Atlanteren noen uker frem i tid, så er det viktig å være klar over.

SFE-prosjektet er en del av en internasjonal forskningssatsing og den nært forestående kuldeperioden er et godt eksempel på tema som Kolstad og hans kolleger diskuterer i internasjonale fora.

Det bergensbaserte forskningsprosjektet er imidlertid det eneste prosjektet i Norge som tar sikte på å melde været så langt frem i tid, og tar dermed naturlig nok sikte på å bidra spesielt inn mot norske bedrifter som kan ha interesse av våre meldinger.