Trolig ingen reprise av fjorårets rekordsommer

Klimaforsker tror vi har en helt «normal» juli i vente.

Klimaforsker tror vi har en helt «normal» juli i vente. Foto:

Klimaforsker tror det verken blir spesielt kaldt eller varmt i juli.

DEL

Erik Kolstad, klimaforsker ved NORCE og Bjerknessenteret, tror ikke det blir en reprise av fjorårets juli. Da pingvinene på Akvariet måtte spyles med kaldt vann, og mange hadde late dager ved sjøkanten på grunn av varmen.

– Varslet er at juli under ett blir som normalt, altså verken spesielt kaldt eller spesielt varmt, sier han og legger til:

– Men et annet varsel indikerer at den første uken blir kald, mens det etter hvert blir varmere (og tørt) på Vestlandet.

Varselet er basert på varsler fra fire modeller: DWD (fra Tyskland), ECMWF (fra det europeiske værvarslingssenteret i England), UKMO (fra Storbritannia), og NorCPM, som er den norske modellen. Dette er en del av prosjektet Seasonal Forecasting Engine, som samler data av alle typer – både fra satellitter, modeller og observasjoner, som skal kombineres til å gi et varsel som gjelder 10–100 dager frem i tid.

– Som normalt

Den viser altså at det ikke er noe som tilsier at det vil dra seg kraftig imot noen av endene på gradestokken, men holde seg til normalen. For modellene er ikke enstemte.

En viser at det vil bli en varm værsituasjon, slik som den vi hadde i juli i fjor. Mens en annen viser at det kan bli en kald julimåned.

– Totalt sett blir jo kald og varm i snitt som normalt. Det kan være det som skjer. Vi har ikke kommet langt nok i prosjektet vårt til at vi kan skille ut perioder innad i måneden, sier Kolstad.

Varselet fra det europeiske værvarslingssenteret i England, viser imidlertid at starten av juli blir unormalt kaldt over hele landet. Ifølge Kolstad kan det, hvis disse prognosene slår til, bli en varmere periode ut i måneden.

Artikkeltags