Fare for høy luftforurensning fredag

Kommunen oppfordrer personer i risikogrupper til å følge helseråd de nærmeste dagene.

DEL

Bergen kommune følger værsituasjonen i byen tett for tiden. Tirsdag viste varslet at det fra torsdag kunne være fare for høy luftforurensning. Onsdag kom det skyer og nedbør og frisket opp byluften, men nå ser det ut som om det skal bli kaldt, og det er dårlig nytt for den friske luften.

Onsdag ettermiddag var det moderat luftkvalitet ved Danmarks plass (oransje nivå). Se oppdatering av luftkvaliteten i kartet over.

Fredag er det fare for perioder med høy luftforurensning i trafikkerte strøk, og kommunen oppfordrer innbyggerne i risikogruppen til å følge helserådene som er gitt.

Fra lørdag til mandag er det varslet lite vind, oppholdsvær og mulighet for inversjon, som gir stillstand i luften. Da er det ventet moderat luftforurensning.

Mandag er det ventet et værskifte.

Risikogruppen når luftkvaliteten er de med astma, kroniske luftveislidelser og hjerte- og karsykdommer, da plagene deres kan bli sterkere når luften er dårlig.

Bergen kommune oppfordrer dem til å redusere utendørsaktivitet i de meste forurensede områdene.

Det er ikke planlagt tiltak som påvirker folk flest på grunn av varselet, opplyser kommunen.

– Vi har bedt Statens vegvesen og Bergen havn om å gjennomføre tiltak for å redusere utslipp og svevestøf, sier klimabyråd Thor Haakon Bakke.

Han poengterer at når det er varslet to dager eller lenger med høy luftforurensning, blir det økte bompengesatser og gratis kollektivtransport.

– Vi ønsker ikke å gjøre det, og oppfordrer innbyggerne til å redusere bilkjøringen og vedfyringen de neste dagene, sier Bakke til Bergen kommune.

Artikkeltags