«Offaen» og familien bor midt i orkanens bane

Frode «Offaen» Hellesø (f.v.), forloveden Tatjana Solberg og sønnen Oliver (6 mnd.) ferierer i Florida, midt i orkanen «Matthews» beregnede bane.

Frode «Offaen» Hellesø (f.v.), forloveden Tatjana Solberg og sønnen Oliver (6 mnd.) ferierer i Florida, midt i orkanen «Matthews» beregnede bane. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Dette blir nok den kraftigste stormen jeg noensinne får oppleve. Vi har heldigvis rom i huset som ikke har vinduer, sier Fyllingen-legenden Frode «Offaen» Hellesø.

DEL

I Florida har rundt 1,5 millioner mennesker fått ordre om å forlate sine hjem i påvente av den voldsomme orkanen Matthew. Også i delstaten Georgia blir innbyggere evakuert.

SISTE: UD ber nordmenn i Florida om å registrere seg 

SE OGSÅ: Matthew sneier Florida-kysten

Frode Hellesø, forloveden Tatjana Solberg og sønnen deres Oliver (6 mnd.) ferierer i Florida i et hus familien eier. Huset ligger 10–15 minutter innenlands fra Daytona Beach. Den lille familien skal være der i til sammen syv uker mens han har farspermisjon.

– Nå er orkanen oppgradert til kategori 4, som jo er litt mer kritisk, men vi tror og håper at vi er trygge her, forteller Frode på telefon torsdag ettermiddag.

Den lille familien var da travelt opptatt med forberedelsene til orkanen.

Kategori fire

Kategori fire betyr at den vil ha en vindstyrke på opptil 70 meter per sekund når den treffer strendene i Florida torsdag kveld lokal tid.

Floridas guvernør Rick Scott har bedt folk om å evakuere.

– Tiden er i ferd med å renne ut. Denne stormen vil drepe dere, sa han.

I Georgia har myndighetene gitt ordre om at seks distrikter langs atlanterhavskysten skal evakueres. Også folk i lavtliggende områder i innlandet blir anbefalt å søke ly andre steder.

South Carolina er den tredje delstaten der myndighetene har gitt ordre om evakuering for å beskytte folk mot det svært kraftige uværet.

Håper den vil avta

Orkanen skal slå inn over Florida i sør, og Frode håper at den vil avta i styrke før den kommer nord hvor familien oppholder seg.

– Vi er ikke redde i utgangspunktet, men vi er jo ikke vant til så kraftig vind. Dette blir nok den kraftigste vinden jeg noensinne får oppleve. Det snakkes om over 200 kilometer i timen. I tillegg skal senteret bevege seg inn over land, noe som er uvanlig, sier han.

– Huset vårt er et murhus med skog rundt. Vi har store vinduer, så det kan jo fort skje at noe kommer flygende gjennom vinduet. Jeg ser at noen hus i nabolaget har spikret igjen vinduene. Vi har heldigvis rom i huset uten vinduer, så det bør kunne gå bra. Vi har fått beskjed om å holde oss på vaskerommet.

Saken fortsetter under bildene.

Frode Hellesø fyller badekaret med vann i tilfelle orkanen kutter tilførselen når den treffer Florida sent torsdag.

Frode Hellesø fyller badekaret med vann i tilfelle orkanen kutter tilførselen når den treffer Florida sent torsdag. Foto:

Enkelte personer våget seg fortsatt ut på Miami Beach torsdag, noen timer før orkanen var ventet å ramme kysten av Florida. Foto: Javier Galeano / Reuters / NTB scanpix

Enkelte personer våget seg fortsatt ut på Miami Beach torsdag, noen timer før orkanen var ventet å ramme kysten av Florida. Foto: Javier Galeano / Reuters / NTB scanpix Foto:

Får informasjon

Den voldsomme orkanen har på sin vei rammet Haiti og deler av Den dominikanske republikk. Også den østlige delen av Cuba ble rammet av orkanen med vindkast som var oppe i 230 kilometer i timen.

Dødstallene fra Haiti var torsdag kveld oppe i 108.

– Amerikanerne er veldig flink med å komme med informasjon på mobilen om forholdsregler man bør ta, hvem man kan kontakte for mer informasjon og hjelp og hva man bør hamstre inn. Vi holder oss også bra oppdatert fra værkanalene, sier Frode.

– Vi handlet inn på supermarkedet i går formiddag, og der var det et kaos uten like. Alt av hermetikk var revet bort. Nå skal jeg ut og plukke opp alt av løse gjenstander utenfor huset og få det inn. Vi skal også tømme svømmebassenget og fylle badekaret med vann, slik at vi er sikret når strømmen går. Det er mye man må tenke på.

Saken fortsetter under bildene.

Innbyggerne på Bahamas tømte hyllene med flaskevann da orkanen Matthew nærmet seg Nassau. FOTO: REUTERS/Dante Carrer

Innbyggerne på Bahamas tømte hyllene med flaskevann da orkanen Matthew nærmet seg Nassau. FOTO: REUTERS/Dante Carrer Foto:

En arbeider setter opp provisoriske skodder foran vinduene i Nassau på Bahamas. Orkanen har krevd 27 liv på sin vei gjennom Haiti og deler av Den dominikanske republikk. FOTO: REUTERS/Carlo Allegri

En arbeider setter opp provisoriske skodder foran vinduene i Nassau på Bahamas. Orkanen har krevd 27 liv på sin vei gjennom Haiti og deler av Den dominikanske republikk. FOTO: REUTERS/Carlo Allegri Foto:

Skal treffe ved midnatt

Torsdag formiddag norsk tid lå orkanen cirka 480 kilometer sørøst for Palm Beach i Florida, med en maksimal vindstyrke på 185 kilometer i timen. Det ventes at den vil nå frem til den amerikanske delstaten ved midnatt, natt til fredag norsk tid.

– Jeg har snakket med naboene. De er litt bekymret og sier at denne orkanen kan bli alvorlig. De har ikke hatt en så kraftig her på 25 år. Totalt er det 11,2 millioner som er i fare for å bli rammet av dette, så det sier jo litt om dimensjonene, sier Frode.

– Foreløpig er det helt vindstille her med 30 grader og sol. Plutselig sier det pang! og så kommer den.

Artikkeltags