Gå til sidens hovedinnhold

Dårlig nytt for nyttårsaften

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det blir halvannet døgn med ufyselig vær.

Det sier meteorolog ved Storm Geo, Stig-Arild Fagerli, til BA lørdag ettermiddag.

– Hvis man skal kose seg utendørs de neste dagene, er første del av søndagen å foretrekke. Da har vi nemlig en høytrykksrygg over oss, og vi får ganske greit vær. Det blir opphold og perioder med sol, sier Fagerli.

Mildt, vind og nedbør

Men utover ettermiddagen søndag skaper et lavtrykk nær Island, som foreløpig ligger sørvest for oss, trøbbel.

Lavtrykket utvikler seg og sender fronten inn mot Vestlandet søndag kveld. I kombinasjon med et høytrykk over Biscayabukten, gir det mye vind inn i årets siste døgn.

– Det øker på med vind utover ettermiddagen. Det vil blåse mest på kvelden og gjennom natten faktisk. Det blir nok vestlig sterk kuling på utsatte steder langs kysten av Vestlandet. Man vil merke det ganske greit i sentrum også, sier Fagerli.

Det vil bli forholdsvis mildt, rundt seks til åtte grader, og nedbør. Nedbøren vil gå over til byger sent på kvelden og gjennom natten. I løpet av nyttårsaften vil det komme anslagsvis 40–50 millimeter nedbør i Bergen. Litt lenger nord på Vestlandet kommer det opp mot 70 millimeter på årets siste døgn.

Les også

Venter storsalg av fyrverkeri

– Ufyselig

– Det vil nok være godt med vind gjennom hele natten. Det blir nok ikke det beste været å verken skyte opp eller se på nyttårsraketter. Man må passe seg for vinden utsatte steder, advarer meteorologen.

Tirsdag ser det ut til å bli kraftig nordavind på Vestlandet, fordi vi befinner oss mellom to værsystemer.

– Sannsynligvis vil vinden bli så kraftig at det ikke kommer til å bli så lett å komme seg over fjellet mellom øst og vest tidlig på dagen. Jeg tror må regne med forsinkelser og forvente at vinden kan gi litt trøbbel i trafikken, sier Fagerli.

Ut på ettermiddagen tirsdag minker vinden, og natt til onsdag blir været bedre. Fra tirsdag blir det en kjøligere værtype og mindre nedbør.

– Det blir rett og slett ufyselig vær i halvannet døgn på nyttårsaften og første nyttårsdag, konstaterer Fagerli.

Nyttårsaften blir våt:

 

– Tenk dere ekstra om

– Det verste er om det blir sterk vind, sa Ossie Nordgreen i Cosmos Fyrverkeri til BA tidligere i romjulen.

Også brannvesenet følger nøye med på værvarslene om dagen.

– Vi tar de nødvendige forholdsregler med tanke på været. Vi har maks bemanning, og ingen har fri eller ferie på nyttårsaften. Dersom vinden viser seg å bli ekstra ille, vil vi dessuten ta inn mer bemanning, sier vaktkommandør ved 110-sentralen, Ronald Drotningsvik til BA.

Han har noen klare oppfordringer til folk før mandag, foruten at han ønsker at så mange som mulig velger å se på det offentlige fyrverkeriet fremfor å skyte opp fyrverkeri selv.

– Bruk sikkerhetsutstyr, vær edru og sørg for at en ansvarlig person står for oppskytingen. Og tenk dere ekstra nøye om når det nå blir mye vind. Følg med på vindretningen, formaner Drotningsvik.

I Bergen blir det kommunale nyttårsfyrverkeriet skutt opp ved Tollbodkaien.

Kommentarer til denne saken