Tirsdag ettermiddagen slo restene av den tropiske stormen «Karl» inn over Hordaland.

– Den voldsomme nedbøren og vinden har ført til masse trær, småsteiner og vannansamlinger i veibanen, sier trafikkoperatør Idar Sangholt ved Vegtrafikksentral Vest til BA i 10-tiden onsdag.

Ny storm på vei

Vindstyrken gikk opp i liten storm ved Fedje og liten kuling i Bergen. På Gullfjellet kom det hele 136,2 millimeter nedbør fra tirsdag frem til onsdag klokken 10, mens det i sentrum kom 85,2 millimeter i samme periode.

– Store mengder løv har tettet til sluker og stikkrenner. Det meste skal være tatt nå, men det var en travel natt og morgentimer, forteller Sangholt.

Statsmeteorolog Trond Thorsteinsson kan melde om greit vær med litt byger onsdag, før vinden og nedbøren returnerer med full styrke natt til torsdag.

Flomfare - hva kan du gjøre

  • I utgangspunktet bør du holde deg unna elver/bekker med stor vannføring, blant annet fordi erosjon langs elv- og bekkeløp kan utløse skredfare.
  • Sørg for å holde avløpsveier åpne. Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna.
  • Husk at elva du krysser i dag, kan være ganske mye større når du skal tilbake.
  • Har du eiendeler/ gjenstander nær elv/innsjø i området hvor det er varslet flom bør du vurdere å trekke det lenger unna bredden.
  • De som oppholder seg i områder hvor det tidligere har oppstått skader som følge av flom bør være spesielt oppmerksomme.

(Kilde: Varsom.no)

– Det blir mer av det høstlige været med liten kuling utover torsdag i Bergen og opp mot liten storm i utsatte strøk. Vi venter også 70 til 100 millimeter nedbør på ett døgn i store deler av Hordaland, sier Thorsteinsson.

Stor flomfare

Varsom.no gikk onsdag ettermiddag ut med varsel om flom, oransje nivå, som er nivå tre av fire, for Hordaland torsdag og fredag. Dette på grunn av regnet som ventes. Jordskredvarselet holdes fremdeles på gult.

«Vannføringen kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder. ... Det er viktig at vannveier som kulverter og sluk holdes åpne for å redusere risikoen for skader», skriver nettstedet, som varsler om naturfarer i Norge.

Regnet skal ifølge meteorologen øse ned frem til søndag, da det venter et par dager med pause fra inneværet.

– Søndag og mandag kan bli helt OK med stort sett opphold og til og med noen glimt av sol, forsikrer Thorsteinsson.

Vei skadet av kampestein

Verst gikk det tirsdag og onsdag ut over veiene i Hardanger, hvor stengte veier gjorde at trafikanter måtte finne seg i lange omkjøringsveier onsdag.

Fylkesvei 7 var stengt ved Lussand etter et ras tirsdag kveld. Geolog undersøkte i morgentimene området fra helikopter for å vurdere sikkerheten.

– Det gikk en stor steinblokk i fjorden ved Lussandberget, som har gitt skader i veibanen. Vi må høre med geologen før vi kan si noe om status for når vi kan sikre, rydde og åpne veien igjen, forklarer trafikkoperatør Sangholt.

Omkjøringsvei var med to ferger via Tørvikbygd-Jondag og Utne-Kvandal. Alternativet var E16 via Voss. Uansett hva man valgte fikk man godt over en time ekstra gratis sightseeing på vakre vestlandsveier.

Raste på anleggsområde

Riksvei 13 mellom Hovland og Lofthus ble onsdag morgen stengt ved Deildo på grunn av fare for ras. Det hadde da rast inne på et veianleggsområde.

– Det pågår et stort arbeid med å sikre og renske fjellet der. Vi håper at det skal åpne igjen så fort som mulig, sier Sangholt.

Veistrekket skulle uansett ha vært stengt mellom 0830 og 1030, med ny stenging 1050 til 1230, på grunn av veiarbeidet som er ventet å vare ut året. Omkjøringsvei blir fylkesvei 550 via Odda eller fergen Kinsarvik-Utne på den andre siden av området.

Vegtrafikksentralen meldte i 11-tiden at fylkesvei 7 igjen var åpen for fri ferdsel. Riksvei 13 ventes å åpne 1245.