Gå til sidens hovedinnhold

– Klart vi må nyte solen nå

I dag kan vi få en rekordvarm oktoberdag

Artikkelen er over 3 år gammel

– Ikke pakk vekk shortsen, torsdag blir det 20 grader!

I Oslo sitter vakthavende statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl i Meteorologisk institutt og sprer godt nytt vestover.

For høytrykket som sørget for en rekordvarm dag på Østlandet onsdag, kommer over fjellet og gir oss fønvind og sommertemperaturer torsdag. Dessverre forsvinner det videre nordover fredag, og da er finværet over for denne gang.

– Det blir en veldig bra torsdag i Bergen. Fordi vi har fralandsvind og varme luftmasser fra sørøst, får vi en føneffekt som jeg tror vil gi dere over 20 grader, sier Escobar Løvdahl.

Solbriller i solnedgang

Og på USF Verftet satt fire damer onsdag kveld og nøt den varme vinden som allerede da hadde begynt å spre seg.

– Vi har verksted her på Verftet, og i dag har vi tatt middagen ute. Vi setter oss ut så fort vi kan, dessverre har det ikke vært mange muligheter for det i det siste, sier Inger-Johanne Brautaset.

De er alle enige om at regnet vi har hatt i det siste, har vært i overkant mye.

– Det var seriøst rett før jeg flyttet, sier Brautaset, til latter fra de andre.

For den tanken var fjern da de måtte ta frem solbrillene til solnedgangen og med hvitvin i glasset i går.

– Det er viktig å utnytte de soldagene som kommer, det er så få av dem nå, sier Nina Sørensen.

Vind utsatte steder

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdal sier det kan bli noen spredte skyer på morgenkvisten torsdag, men at folk ikke må bekymre seg for dem.

– Det blir varmt, og det blir sol. Jeg føler meg trygg på at det blir over 20 grader. Det blir en flott dag, men med litt vind utsatte plasser. Ut mot havet vil man kjenne vinden mer, det kan bli opp mot frisk bris utsatte steder, sier meteorologen.

Også i høyfjellet vil det være vind, opp mot sterk kuling, så der ber han folk ta forholdsregler. Og fredag kommer regnet igjen ...

– Det gjelder å nyte torsdagen, for fredag forsvinner høytrykket nordover, og et lavtrykk gjør at det skyer til. Men fredagen vil også bli varm, rundt 15 grader, sier Escobar Løvdahl.

Rekordvarmt?

Så vidt statsmeteorologen kunne sjekke i går kveld, er 11. oktober 2005 den varmeste oktoberdagen vi har hatt i Bergen. Da var det 23,1 grader i Vestlandets hovedstad.

– Jeg tror den blir hard å slå, men jeg kan selvsagt ta feil Dersom vinden kommer fra en litt mer østlig retning enn vi ser per nå, så kanskje, kanskje, sier han med et smil.

Han føler seg i alle fall sikker på at dagen i dag går inn i historiebøkene som en av de aller varmeste oktoberdagene sent i oktober.

Regn i helgen

Når regnet har inntatt byen mellom de syv fjell igjen fredag ettermiddag og kveld, blir det også en grå helg med vind og regn. Det er meldt sterk og stiv kuling både lørdag og søndag og kraftig regn.