For en oktober vi har hatt så langt!

Av månedens 15 første dager, har det bare vært nedbør i Bergen på de tre første av dem. De neste 12 har bydd på klare, kalde netter, solfylte, varme dager, spektakulære solnedganger og nordlys.

– Jeg kan ikke huske å ha opplevd så mange fantastiske solnedganger på rekke og rad tidligere, sier Svein-Magne Tunli til BA.

Han har vært både ved havet og oppe på fjelltopper for å forevige mange av de fantastiske solnedgangene vi har hatt de siste par ukene.

LES OGSÅ: Kraftig nordlys over Bergen

På mange måter kan det se ut som om sommeren kom ekstremt sent til byen mellom de syv fjell.

I juli kunne vi skryte på oss sommerens første regnrekord, til sammen kom det hele 263,7 millimeter nedbør på Florida.

Regn, regn, regn

Deretter klinket vi til med nok en regnrekord, denne gangen for august. Da måtte vi finne oss i over 350 millimeter nedbør, og september begynte i samme, våte sporet. Det toppet seg i september da vi fikk elleville 70 millimeter på ett døgn den 28.

Til sammenligning har vi hatt 20,5 millimeter nedbør i Bergen hittil i oktober!

LES OGSÅ: Bergen har fått like mye regn som Oslo, Trondheim og Tromsø til sammen

To tørre uker

Statsmeteorolog Nina Larsgård sier til BA at det etter all sannsynlighet kommer litt regn mot slutten av mandagen. Da er det faktisk to hele uker siden sist det dryppet fra oven her i byen.

– Det vil nok komme noen perioder med regn fra mandag ettermiddag. Det vil fortsette utover tirsdagen og onsdagen før det muligens blir opphold igjen, sier Larsgård.

Ifølge langtidsvarselet til Storm, blir det sol igjen fra torsdag og inn mot neste helg. Yrs varsel for de neste ni dagene sier det samme: Regn i begynnelsen av uken, deretter sol og rundt ti grader fra torsdag.

– Det er litt mer usikkert når vi kommer så langt frem, men det er i alle fall ikke store mengder regn som kommer i Bergen de første dagene av neste uke. Ifølge beregningsmodellen, kan det se ut som om dere får totalt åtte til ti millimeter nedbør i løpet av ukes tre første dager, sier Larsgård.

Gressbrannfare

Dermed kan det se ut som om oktober kan bli en rekordtørr måned. Onsdag satt vi én rekord, da hadde vi nemlig hatt åtte godværsdager etter hverandre, det er det meste vi har hatt siden 1983.

Den tørreste oktobermåneden hadde vi i 1992. Da regnet det bare 64,5 millimeter i hele oktober.

11. oktober i år var Bergen faktisk det varmeste stedet i landet med 14,7 grader.

– Søndag faller temperaturene litt med omkring ti grader som maks midt på dagen. Mandag stiger det litt igjen, men det ser ut til å ligge rundt 10-12 grader utover i  neste uke, sier Nina Larsgård.

Lørdag kveld jobbet hun med å sende ut OBS-varsel for Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

– Det blir lokal stor gress- og lyngbrannfare på grunn av en lengre periode med tørt vær kombinert med østlig vind som virker uttørrende på vestsiden av fjellene.