Meteorologisk institutt advarer i et OBS-varsel for Hordaland om 70 til 100 millimeter nedbør fra torsdag morgen til fredag morgen, og vindkast opp mot 30 sekundmeter.

– Det kan være greit å holde seg fast om man står på utsatte steder, sier Trond Thorsteinsson, statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, til BA.

Flomfare - hva kan du gjøre

  • I utgangspunktet bør du holde deg unna elver/bekker med stor vannføring, blant annet fordi erosjon langs elv- og bekkeløp kan utløse skredfare.
  • Sørg for å holde avløpsveier åpne. Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna.
  • Husk at elva du krysser i dag, kan være ganske mye større når du skal tilbake.
  • Har du eiendeler/ gjenstander nær elv/innsjø i området hvor det er varslet flom bør du vurdere å trekke det lenger unna bredden.
  • De som oppholder seg i områder hvor det tidligere har oppstått skader som følge av flom bør være spesielt oppmerksomme.

(Kilde: Varsom.no)

Fare for flom og skred

Varsom.no har oppgradert varsel om flomfare til oransje nivå, nivå 3 av 4, for Hordaland. De advarer om at «vannføringen kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder». Det advares også om gul skredfare.

Statsmeteorologen melder om en særdeles værfylt torsdag.

– Vi venter bygevær, men med veldig mye nedbør totalt, og ikke minst sterk vind, forteller Thorsteinsson.

Lyn og torden

Vinden blir verst mellom klokken 12 og 18, da det brygger opp til sørvestlig liten storm lokalt.

– Det er også lyn og torden i regnbygene. Det er bare å spenne seg fast og finne frem paraplyene, om man befinner seg på utsatte steder, råder meteorologen.

Uværet skal roe seg torsdag kveld, før det vender tilbake med samme styrke neste dag.

– Fredagen blir i samme høstlige stilen med vind opp mot stiv kuling og fortsatt regnbyger. Det blir også kjøligere, så snøgrensen kryper ned til rundt 1000 meter, sier Thorsteinsson.

Bedring til helgen

Temperaturen i Bergen var i morgentimene torsdag på rundt 14 grader.

– Det er omtrent det varmeste det blir fremover. Det vil gradvis bli kaldere frem mot helgen, med maks 10–11 grader fredag og lørdag.

Helgen byr på en viss bedring i været. Lørdag skal gi rolig vind og enkelte byger, mens det både søndag og mandag blir oppholdsvær.

– Kanskje vi til og med får fint vær med litt sol og stigende temperaturer. Forresten, oppholdsvær regner vel også som fint vær her i Bergen, humrer Thorsteinsson.