Været gir seg ikke: Nedbørsrekord, storm og enda mer regn

Tre rekorder er i boks, men meteorologen er noe usikker på om Bergen vil få sin fjerde.

Tre rekorder er i boks, men meteorologen er noe usikker på om Bergen vil få sin fjerde. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Statsmeteorologen er fortsatt usikker på om Bergen vil få en fjerde nedbørsrekord i 2015.

DEL

Søndag ble enda en nedbørsrekord slått. Den gamle rekorden på Frederiksberg, som ble målt i 1967, var på 3068,2 millimeter. Ved 1930-tiden forteller statsmeteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga på Vestlandet, at det nå er målt 3069,2 millimeter.

Det hadde kommet 4,8 millimeter nedbør da BA snakket med Vervarslinga. Det tilsvarer rundt fem centimeter med snø.

– Det har vært våt og kompakt snø på grunn av temperaturen, så det er vanskelig å si eksakt hvor mange centimeter som er kommet, sier Reistad.

Greier vi den fjerde rekorden?

22. desember ble den gamle rekorden på målestasjonen på Florida fra 1989 slått; da det hadde det regnet 276 dager så langt i 2015.

På julaften slo vi årsrekorden på Florida, da det hadde bøttet ned 3054,4 millimeter nedbør.

Fortsatt er det én vi ikke har slått: Pleiestiftelsen, 1921 (Kalfaret, målestasjon fra 1896-1926): 3193,3 millimeter. Reistad har ikke helt troen på at det vil regne så mye før vi går over til 2016 og starter telleren på nytt.

– Prognosene viser at det skal komme nedbør både tirsdag og torsdag, men etter det jeg kan se, vil kanskje den kraftige vinden som er meldt gjøre at vi ikke får nedbør i det hele tatt, sier hun.

Prognosene er fortsatt noe usikre, men det er meldt regn på nyttårsaften.

– Det kan komme rund seks-syv millimeter med regn fra ettermiddagen og frem til rundt midnatt, sier meteorologen.

Stormfull uke

For værvarselet viser at det ikke vil komme noe særlig med nedbør. Imidlertid vil det blåse kraftig opp fra tirsdag, og det ser ut til å bli liten storm i fjellet. Onsdag tar vinden enda mer tak, og det meldes om stor storm i høyden.

– Det vil blåse kraftig i fjellet, så dersom noen har tenkt seg på for eksempel Ulriken, må de være veldig forsiktig, for det er farlig.

Sett bort fra vinden, ser det hele likevel ikke så galt ut. Når kalenderen viser 1. januar 2016, minker vinden og Bergen starter året med noe nedbør.

– Endelig blir vi kvitt det styggværet. For det blir pent vær fra helgen av, det ser faktisk ut til at vi får vintervær. Så det vil bli pent, men kaldt, sier Reistad.

Artikkeltags