Melder kraftig vind mot slutten av helgen

Mandag kan kastene komme som storm.

Mandag kan kastene komme som storm. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Et lavtrykk fra vest sørger for at vinden øker gjennom hele helgen. Mandag kan kastene komme opp i full storm på kysten.

DEL

– Vi har et temmelig storstilt høytrykk som ligger øst for oss, og et lavtrykk som pusher på fra vest. Det gir en situasjon der vinden begynner å øke gradvis i helgen, sier meteorolog Stig Arild Fagerli ved Storm Geo.

Som BA skrev torsdag ser første del av helgen ut til å bli rimelig bra. Man vil merke at det gradvis trekker mer enn det har gjort de siste dagene, men først utover søndagen blir det skikkelig trykk i kastene.

Søndag kveld kan den første nedbøren komme.

– Den ser ut til å holde seg i ytre strøk søndag kveld. Det vil si at det kan komme nedbør ytterst på Sotra, i Øygarden og på Fedje, melder Fagerli.

Temperaturene vil være relativt lave, men antakelig akkurat høye nok til at nedbøren vil komme som regn eller sludd ytterst på kysten.

Kan bli storm

Skulle nedbøren derimot trekke litt lenger inn og treffe Bergen kan den fort komme som snø. Nøyaktig hva sjansen for det er, kan ikke meteorologen si. Sannsynligvis holder nedbøren seg på Øygarden og Fedje, men det er ikke helt utelukket at den kan trekke inn.

Trekken i helgen og den mulige nedbøren søndag kveld er starten på et tydelig skifte i været.

Fra det rolige og klare været som vi har hatt nesten uforskammet lenge, vil det bli sterk vind og solide mengder nedbør på mandag.

– Man må regne med 30mm nedbør, sier meteorologen.

Siste del av mandagen ser ut til å bli våtest. Vinden vil blåse sterkt hele dagen.

– Det kan bli full storm ytterst på kysten i løpet av mandagen.

Krig mellom høy- og lavtrykk

Forklaringen på værskiftet er at det nevnte høytrykket i øst møter lavtrykket i vest. Det storstilte høytrykket ligger ganske stille over St. Petersburg, mens det ligger mange små lavtrykk som jobber sammen i vest. Det dårlige været skyldes først og fremst et spesielt kraftig lavtrykk og Island som presser seg inn over Vestlandet, får vi forklart.

Den kraftige vinden kommer av at lavtrykket forsøker å presse bort høytrykket.

– Vinden kommer av trykkforskjeller. Når et lavtrykk og et høytrykk treffer hverandre som nå, blir trykkforskjellene veldig store på små området, sier Fagerli.

En slik krig mellom høy- og lavtrykk er slett ikke uvanlig og gir et skiftende vær som ofte er litt vanskelig å forutse.

Artikkeltags