Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir vinterferieuken

Artikkelen er over 3 år gammel

Vinterferien ser ut til å bli kald, men bra. – Husk klær, sier både klimaforskeren og meteorologen.

– Vinterferien ser utrolig bra ut. Vanvittig bra, sier klimaforsker ved Uni Research og Bjerknessenteret, Erik Kolstad.

Han leder et nytt, bergensbasert forskningsprosjekt kalt Seasonal Forecasting Engine. De håper å kunne melde været lenger frem i tid enn det som er vanlig i dag.

Se hele oversikten nederst.

Finvær i vente

For to uker siden fortalte Kolstad at de hadde indikasjoner på at det fra og med helgen 16.–18. februar ville gå inn i en kald periode.

– Kanskje litt som den vi hadde vinteren 2009-2010, fortalte han, og understreket at det ikke vil være mulig å melde været detaljert på samme måte som for eksempel Yr gjør uke for uke.

To uker senere er det en fornøyd klimaforsker som tar telefonen:

– Vi så tydelig temperaturendringer i stratosfæren. Syklusen med en jetstrøm i høyden, som fører lavtrykkene inn, ble brutt opp. Da ser man ofte i løpet av noen dager, kanskje uker, at lavtrykkene inn mot Vestlandet stopper. Akkurat nå har vi derfor et ganske kraftig høytrykk som dekker mer eller mindre hele Skandinavia, og et stykke inn i Russland, forklarer Kolstad.

Dermed har bergenserne en kald uke i vente, skal vi tro både den europeiske (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) og amerikanske (Global Forecast system, GFS) værmodellen.

– Begge modellene viser tydelig én værtype, og det gir oss et tryggere varsel, som nå viser at det vi har fint vær i vente.

– Hva legger du i fint vær?

– Fra mandag av ser det ut til å bli både klarere og en god del kaldere. På Voss for eksempel, ser det ut til å bli -11 på tirsdag og -14 på onsdag, da snakker vi sprengkulde, sier klimaforskeren.

– Det gjelder å ta med godt med klær, legger han til.

Vil spå været flere år frem i tid

Den kalde perioden ser foreløpig ut til å vare godt ut i mars, forteller Kolstad.

– Er det slik at du allerede nå kan si hvordan våren og sommeren blir?

– Nei, det er for tidlig. Men det er det vi håper å få til med dette forskningsprosjektet, at vi kan si noe om hvordan værtypene blir flere uker og av og til måneder frem i tid.

Modellene forskerne bruker er sannsynlighetsbaserte, og kan først og fremst si noe om temperatur.

Solen glimter til

– Jeg kan ikke love sol hele vinterferien, men det ser ganske så bra ut, forteller meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Anne Solveig Andersen.

Meteorologen forteller at man den nærmeste uken kan vente lite nedbør, men at det vil komme noe søndag og mandag:

– Det vil være små mengder, og det meste er hvitt, forteller hun.

Ellers vil være bli ganske likt som det har vært den siste tiden, med litt skyer og perioder med sol.

Som klimaforskeren, forteller Andersen at temperaturene går ned utover vinterferieuken.

– Også ser det ut til å bli en forholdsvis stabil uke. Snø er det også en del av rundt omkring, så det blir nok en ganske fin uke for dem som skal på vinterferie. Men det blir kaldt, så det kan være greit å ha med seg ekstra klær, sier Andersen.