Værskvis gir storm over Bergen

Vinden vil løye litt til i morgen, men bergenserne vil fortsatt oppleve ganske mye vind i de neste to døgnene.

Vinden vil løye litt til i morgen, men bergenserne vil fortsatt oppleve ganske mye vind i de neste to døgnene. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Et tungt lavtrykk over Island og et høytrykk over de Baltiske stater setter Vestlandet i en værmessig skvis i form av storm og kuling.

DEL

Vervarslinga på Vestlandet kan melde at toppen av vind er nådd i Bergen. Om du hører det rusker godt utenfor, så er vinden heldigvis på vei ned.

Grunnen er at Vestlandet og Bergen nå er i en værmessig skvis.

Vestlandet stormens øye

– Det har blåst godt over Vestlandet de siste timene. Dette skyldes et kraftig lavtrykk over Island og et sterkt høytrykk over de baltiske stater, sier vakthavende meteorolog hos Vervarslinga på Vestlandet Arnstein Tjøstheim til BA.

Men selv om høyden er nådd, så vil vinden ta seg opp igjen i morgen.

– Det vil være vind over Vestlandet i hele dag frem til sent i kveld. Så går det ned til liten kuling i løpet av natten, sier Tjøstheim.

Men i morgen vil det være som Eggum synger «Påan igjen».

– Det kommer et nytt lavtrykk i morgen, som vil blåse over Hordaland. Da vil vi oppleve liten storm, kanskje hakket svakere enn det vi opplever akkurat nå, sier vakthavende meteorolog.

Men det blir bare frisk bris for bergenserne når bakkefyrverkeriet skal fyres opp ved midtnatt.

– Vinden roer seg ned når det nærmer seg nyttårsaften, sier Tjøstheim.

I dagene etter skal det roe seg når det gjelder vind.

Hva er høy- og lavtrykk?

Den mest folkelige måten å forklare hva høy- og lavtrykk er følgende: Når luften varmes opp blir den lettere og stiger. Da mangler det luft ved bakken, og en får lavtrykk. Andre steder synker luften ned og danner høytrykk. Ved lavtrykk får en dårlig vær, nedbør og storm. Ved høytrykk får en fint vær.

For å jevne ut trykkforskjellene strømmer luft inn mot midten av et lavtrykk (som det gjør i Bergen akkurat nå) og så oppover i høyden, og ned i midten av høytrykk og så til sidene. Det er derfor det blåser rundt oss.

Artikkeltags