Ved midnatt forsvant smådyrvakten

Linn Kristin Engø (Ap) kaller det en katastrofe at Bergen ikke lenger har en smådyrvakt. Katten Castro, som trolig fikk livet reddet av vakttjenesten tidligere i sommer, ser heller ikke særlig fornøyd ut.

Linn Kristin Engø (Ap) kaller det en katastrofe at Bergen ikke lenger har en smådyrvakt. Katten Castro, som trolig fikk livet reddet av vakttjenesten tidligere i sommer, ser heller ikke særlig fornøyd ut. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Nå er det ingen som er på vakt hvis dyret ditt blir sykt eller skadet utenom åpningstid.

DEL

– Dette er en forferdelig situasjon, men vi kan ikke gjøre mer. Vi har gjort alt vi overhodet kan for å prøve å finne en løsning, men det har vi ikke klart, sier veterinærspesialist Lisbet Holtet ved Bergen Smådyrsklinikk.

Hun er talsperson for de ni dyreklinikkene som frem til nå har hatt et vaktsamarbeid i bergensområdet.

– Vi ønsker å fortsette med den ordningen vi har hatt, men ettersom vi ikke har fått noen tilbakemeldinger fra den politiske ledelsen i kommunen, må vi forholde oss til oppsigelsen som kommunen har meddelt oss, sier hun.

– HAR PRØVD ALT

Veterinærvakten har fått et offentlig tilskudd på cirka 700 000 kroner i året.

Pengene har kommunen tidligere fått som øremerkede midler over statsbudsjettet, men disse falt bort fra 2013.

1. juli sa Bergen kommune opp avtalen med veterinærklinikkene, med en oppsigelsestid på tre måneder. Det vil si at det fra onsdag av ikke finnes tilgjengelig veterinær utenom veterinærklinikkenes åpningstider.

– Vi har gjort tapre forsøk på å finne en løsning, og har vært i flere møter med kommunen, men vi har ikke følelsen av at de har gjort noen forsøk på å finne en løsning på dette, sier Holtet.

Hun understreker at selv om pengene tidligere har kommet fra staten, er det kommunens ansvar å tilby forsvarlige veterinærtjenester.

Hun mener de 700 000 som kommunen har bidratt med årlig ikke er en stor sum.

– Det har vært en billig løsning for kommunen, og det har vært en løsning som har fungert ypperlig for alle parter, sier hun.

– KAN BLI FATALT

Linn Kristin Engø (Ap), bystyremedlem og katteeier, mener byrådet svikter sitt ansvar totalt når de ikke har funnet en løsning for smådyrsvakten.

– Jeg håper de kommer opp med en alternativ løsning. Ellers kan dette bli fatalt for dyrene, sier hun.

Hun snakker av egen erfaring. I sommer ble katten hennes Castro alvorlig syk, på et tidspunkt da veterinærklinikkene i Bergen var stengt.

– Hadde det ikke vært for veterinærvakten, er jeg ganske sikker på at vi ikke hadde hatt ham her i dag, sier hun.

Engø mener det er en katastrofe at smådyrvakten nå forsvinner.

– For mange dyr kan dette bety forskjellen mellom liv og død. For oss som er glade i dyrene våre er det fortvilende å vite at de ikke får hjelp hvis de blir syke utenom åpningstid.

Hun understreker at veterinærvakten i tillegg til kjæledyr også tar seg av tjenestehunder, som politihunder, førerhunder og søkehunder.

– I budsjettsammenheng er 700 000 et lite beløp, men det er veldig viktig for de det gjelder, sier Engø.

Hun varsler at hun har tenkt å stille byråd Helge Stormoen spørsmål om lovligheten ved dette i tirsdagens møte i komite for kultur, idrett og næring.

FORSVINNER VED MIDNATT

Helene Dahl er leder for etat for landbruk i Bergen kommune.

Hun sier at det nå er opp til politikerne å avgjøre denne saken.

– Vi har sendt over saken til politisk behandling, og hadde håper at man skulle rekke å behandle den på byrådsmøtet på torsdag. Men den blir ikke behandlet før neste byrådsmøte, om en uke, sier hun.

– Så uansett vil Bergen og omegn være uten veterinærvakt fra midnatt av?

– Ja. Stordyrvakten finnes jo enda, men det spørs om de har kapasitet.

Etat for landbruk er underlagt byrådsavdeling for kultur, næring, idrett og kirke.

Etat for landbruk er underlagt byrådsavdeling for kultur, næring, idrett og kirke.

På spørsmål til byråd Helge Stormoen (Frp) om hva man tenker politisk rundt smådyrsvakten, får BA opplyst at kommunen har hatt møte med representanter for smådyrklinikkene, der de har fått legge frem sine argument, og at det har vært møte med de andre kommunene i veterinærdistriktet.

– Det er kommet signaler fra tre av disse kommunen om at de ikke vil prioritere tilskudd til smådyrvakt. I sin begrunnelse for å avvikle ekstra smådyrvakt i bynære strøk, legger departementet til grunn at markedet for veterinærtjenester i disse områdene er tilstrekkelig stort til at tilfredsstillende tilbud kan opprettholdes uten tilskudd. Også Trondheim, Stavanger, Fredrikstad og Tønsberg har sagt opp avtalene med smådyrklinikkene.

Artikkeltags