Kriseøvelse 45 meter over bakken

– Man må regne med at det kan ta litt tid for å redde noen ned fra en tårnkran. Det viktigste er at vår sikkerhet blir ivaretatt, sier brannkonstabel Tore Vetaas.

– Man må regne med at det kan ta litt tid for å redde noen ned fra en tårnkran. Det viktigste er at vår sikkerhet blir ivaretatt, sier brannkonstabel Tore Vetaas. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er latter og god stemning her, men samtidig blodig alvor, sier bedriftssykepleier Merethe Ekerhovd.

DEL
  • Se video fra toppen nederst!

Enorme krefter er, bokstavelig talt, i sving når tårnkranene er i aksjon på bygge- og anleggsplasser.

På toppen sitter én person og styrer maskinen. Ulykker kan skje, og ulykkespotensialet er svært stort.

I 2017 døde seks arbeidere og 25 ble skadet da to kraner kolliderte under byggingen av en norsk oljeplattform i Sør-Korea.

I november 2016 døde en 62 år gammel mann i Skogn i Trøndelag da han kom i klem inne ved foten av en tårnkran da kranen svingte rundt.

– Vi jobber for å unngå ulykker, men trener for å klare å begrense skadeomfanget om det skjer, sier Alf Erstad, HMS-sjef i Bergen for Veidekke, til BA.

Saken fortsetter under

Veidekkes Alf Erstad og Merethe Ekerhovd sto bak øvelsen, i samarbeid med brannvesenet.

Veidekkes Alf Erstad og Merethe Ekerhovd sto bak øvelsen, i samarbeid med brannvesenet. Foto:

45 minutter på 45 meter

Denne uken samarbeidet Veidekke med brannvesenet om en omfattende øvelse på et anleggsområde ved Flesland.

Scenarioet var at en arbeider på bakken ble truffet av lasten, en trillebår for anledningen. Samtidig som kolleger strømmet til for å hjelpe kameraten, gikk kranføreren inn i en sjokktilstand 45 meter over bakken.

– Vi har hatt to-tre tilfeller av folk som har fått illebefinnende i tårnkran de siste ti årene, og det er nok enda flere i bransjen generelt, opplyser Erstad.

Saken fortsetter under

– Jeg fikk bra hjelp. Det er betryggende å ha gode folk rundt seg, sier tømrer og «offer» Martin Fjetland (27).

– Jeg fikk bra hjelp. Det er betryggende å ha gode folk rundt seg, sier tømrer og «offer» Martin Fjetland (27). Foto:

En arbeider styrtet opp stigen for å hjelpe kollegaen i krantårnet. Like etter ankom brannvesenets spesialredningsgruppe, også kjent som «klatregruppen», fra Fana brannstasjon.

Tre klatrere ble sendt opp i høyden, med to observatører på slep. De besluttet at den beste måten for å få kranføreren ned, var å fire ham på utsiden av tårnet.

45 minutter etter at alarmen gikk var den sjokkskadde mannen, erstattet av en dukke før nedfarten, trygt tilbake på bakken.

– Han hadde gått opp på selve bommen, og det var mye skarpe kanter der oppe, så vi måtte tenke oss litt om, sier underbrannmester Tore Vetaas fra spesialredningsgruppen.

Saken fortsetter under

Når oppdraget er 45 meter over bakken, kan mye gå galt.

Når oppdraget er 45 meter over bakken, kan mye gå galt. Foto:

Flere dødsulykker

Brannvesenet hadde fire kvelder i forveien fått benytte kranen til opptrening av nye mannskaper.

– Det er gull verdt for oss. Vi har øvelse i tårnkran én gang i året. Det er mange kraner rundt omkring, så dette er et realistisk scenario, sier Vetaas.

Merethe Ekerhovd, bedriftssykepleier i Veidekke, skrøt av innsatsen til de ansatte.

– Øvelser bevisstgjør også at man jobber på en risikofylt arbeidsplass, sier Ekerhovd. Vi har nesten årlig dødsulykker i Veidekke i Norge og Sverige, sier hun, og legger til:

– For noen år siden hadde vi en dødsulykke på Straume. For at kollegaene skal kunne gå videre i livet etter en slik hendelse, er det viktig å vite at man gjorde det man kunne. Da er det viktig å øve.

Se brannvesenets egen video fra øvelsen under

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken