Vekterstreiken er slutt

Lufthavnsjef Adelheid Nes er svært glad for at vekterstreiken er over. Hun lover bortimot normal flytrafikk lørdag.

Lufthavnsjef Adelheid Nes er svært glad for at vekterstreiken er over. Hun lover bortimot normal flytrafikk lørdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Lettelse på Flesland.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Det var stor lettelse både blant flypassasjerer og ledelsen ved Bergen lufthavn Flesland da vekterstreiken ble avblåst fredag kveld.

– Vi er glade for at det er slutt. Det betyr at vi kan bemanne sikkerhetskontrollen fra i morgen og avvikle trafikken slik vi hadde planer om. Vi er lovet at vekterne vil være på plass så snart streiken er over, så da blir dette en bortimot normal lørdag, sier lufthavnsjef Adelheid Nes.

SKULLE STENGT

Noen timer før partene ble kalt inn til arbeidsministeren kom beskjeden om at både Flesland og Trondheim lufthavn Værnes måtte stenge fra lørdag morgen.

Flesland hadde ikke folk til å bemanne mer enn én av slusene i sikkerhetskontrollen, forteller sikkerhetsansvarlig ved flyplassen, Lasse Solberg.

– Vi har hatt lengre køer enn normalt under streiken, men andre lufthavner har hatt det verre. Vi har vært heldige fordi vi har hatt vaktplaner som har gjort det mulig å avvikle trafikken. Men lørdag var de fleste av dem som skulle på jobb, tatt ut i streik. Når flere tusen mennesker skal gjennom en sluse der det går 250-300 i timen sier det seg selv at det ville blitt helt umulig å håndtere køene.

FRYKTET ÅTTE TIMER VENTING

Solberg sier det ville blitt ventetid på opp til åtte timer dersom en sikkerhetssluse skulle avviklet køen.

Nå håper han alt vi gå omtrent som normalt fra Flesland i helgen.

Selv om det skulle bli nye streiker i luftfarten fra natt til lørdag, vil ikke det hindre helgetrafikken på Flesland. En eventuell streik blant LO-organiserte i Avinor vil ikke ramme flyplassen. Hvis derimot flyteknikerne skulle streike, vil det bli merkbart etter et par dager.

TVUNGEN LØNNSNEMND

Streiken endte med at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm grep inn med tvungen lønnsnemnd (se faktaboks).

– Tvungen lønnsnemnd er alltid veldig alvorlig. Jeg har avventet lenge og ønsket ikke å gripe inn. Det som er grunnlaget for å gripe inn nå er totalsituasjonen. 14 flyplasser er berørt, og Flesland og Værnes ville blitt stengt i morgen. Situasjonen er så uoversiktlig at vi mener det er uansvarlig å la streiken fortsette, sa Bjurstrøm. (Ap).

Partene i konflikten, NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund, hadde sonderinger gjennom fredagen, men klarte ikke å finne grunnlag for å gjenoppta meklingen.

Vekterstreiken startet 1. juni etter at det ble brudd i meklingen mellom partene. Etter opptrapping av streiken har nesten 3.500 vektere vært i streik.

Artikkeltags