Venstre invitert inn i byrådet. Krever Bybanen langs Bryggen

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen møtte Julie Andersland i dag. Sistnevnte ble invitert inn i byrådet.

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen møtte Julie Andersland i dag. Sistnevnte ble invitert inn i byrådet.

Artikkelen er over 3 år gammel

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen flørtet med Venstre mandag. Bybane-saken kom på bordet.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen har måttet tåle my kritikk for å ikke ha utnevnt nye byråder etter at KrF trakk seg. Filip Rygg trakk seg i mai, resten av KrF trakk seg ut av samarbeidet i midten av juni.

Som BA har gjort kjent før ville Høyres byrådsleder Stolt-Nielsen ikke utelukke at hun ville snakke med Venstre om å danne nytt byråd.

Etter det BA får opplyst fra sikre kilder har Julie Andersland vært i samtaler med Stolt-Nielsen i dag, mandag ettermiddag.

Andersland har tidligere sagt at slik situasjonen er nå, er det ikke aktuelt å gå inn i byrådet. Venstre gikk til valg på at de ikke skulle sitte i byråd med Frp i 2011. Dessuten: Hva har Venstre å vinne på å gå inn i et byråd ett år før valget?

Konfrontert med BAs opplysninger om at hun har snakket med Stolt-Nielsen om byrådssamarbeid i dag, velger Andersland å legge kortene på bordet.

GRUNDIG DISKUSJON INTERNT

– Det stemmer at vi har blitt invitert til å gå inn i byrådet. Venstre har diskutert det grundig og jeg har svart at vi kan forhandle om et byrådssamarbeid. Men da bare dersom vi får gjennomslag for Bybanen langs Bryggen. Vi vil ha vedtaket fra juni opphevd. Får vi det, kan vi gå i forhandlinger, sier Andersland til BA.

Hun mener det egentlig er unaturlig for Venstre å forhandle om et byrådssamarbeid nå, med bare ett år igjen til valget.

– Men dersom Venstre kan redde en så viktig sak, er vi villige til det, sier Andersland.

Mandag ettermiddag kunne ikke Stolt-Nielsen innfri dette kravet, melder Andersland.

– Siden vi fremdeles har et vedtak om ikke å samarbeide med Frp, må vi ha gjennomslag for den viktigste saken. Slik det er nå, blir det derfor ikke noe flertallsbyråd, sier hun.

– IKKE OVERRASKET OVER BYBANEKRAV

– Det er naturlig i denne situasjonen å gjøre sonderinger ut mot Venstre og KrF, sier Stolt-Nielsen til BA mandag kveld.

– Bystyret har fattet et vedtak og det ligger fast. Vi hadde et møte med god tone og det var ikke overraskende at Venstre ønsket omkamp om bybanen. Det var nok heller ikke overraskende for dem at det ikke lot seg gjøre, fortsetter hun.

Byrådslederen mener det var naturlig å fri til Venstre.

– Det er naturlig i denne situasjonen å gjøre sonderinger ut mot Venstre og KrF, sier Stolt-Nielsen.

Etter at KrF forlot byrådet i bybaneharnisk før årets varme sommer, sitter Høyre og Frp igjen og må styre i mindretall. BA vet at flere i Høyre ønsker Venstre inn i byrådet nå, for å skaffe seg selv et nytt flertallsbyråd.

– Blir det vanskelig å fortsette med et mindretallsbyråd?

– Nei, mindretallsparlamentarisme er mer regelen enn unntaket, svarer Stolt-Nielsen.

– Neste skritt videre blir at vi jobber med å få satt sammen et godt byråd, innen kort tid.

KUNNE HA VALGT VENSTRE

Det gode valgresultatet for Høyre i 2011 ga Høyre anledning til å danne flertallsbyråd med enten KrF og Frp, eller KrF og Venstre. Høyre valgte å danne byråd med KrF og Frp.

Det er langt fra enkle dager i rådhusets toppetasje. Budsjettet som skal vedtas i høst er preget av kutt. Samtidig er Stolt-Nielsens posisjon internt i Høyre utsatt.

Flere ønsker en annen byrådslederkandidat og vinner ikke Stolt-Nielsen nominasjonskampen i høst, vil hun gå av.

Artikkeltags