Venstre legger opp til ny Bybane-krig

Slik vil Venstre at Bybanen skal gå i sentrum. Nå varsler de omkamp i byrådsforhandlingene om et års tid, dersom det blir borgerlig flertall.

Slik vil Venstre at Bybanen skal gå i sentrum. Nå varsler de omkamp i byrådsforhandlingene om et års tid, dersom det blir borgerlig flertall. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vil programfeste Bybanen langs Bryggen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

I programutkastet som går til medlemmene i disse dager går det frem at Bybanen atter en valgperiode blir svært avgjørende for partiet.

– Venstre vil fortsette å arbeide for at Bybanen skal være synlig og gå i det eksisterende gatenettet gjennom sentrum på en slik måte at størst mulig deler av sentrum får gangavstand til nærmeste stopp. For å sikre dette, ønsker Venstre at Bybanen skal gå over Torget og langs Bryggen, står det i forslaget.

OMSTRIDT TUNNEL

Dette formuleres altså i ettertid av at Høyre og Frp fikk vedtatt at Bybanen skal gå i tunnel på den ene eller andre siden av Kjøttbasaren til Slakthustomten i Sandviken. KrF forlot byrådet og nå styrer Frp og Høyre byen i mindretall. Men blir det borgerlig flertall i valget om et års tid, da blir Bybanen lagt i forhandlingspotten - garantert.

Leder i programkomiteen, Per Arne Larsen, sier at programuttalelsen forutsetter en omkamp.

– Men de fleste tror jo at man vil møte veggen, bokstavelig talt, når man skal grave seg inn i området som Høyre og Frp nå legger opp til.

– Kan dere sitte i et byråd som bygger Bybanen i tunnel?

– Blir det en omkamp kan jeg vanskelig se at vi gjør det.

AP LENGER UNNA

Han mener Arbeiderpartiet står mye lenger unna Venstre enn det Høyre gjør i denne saken, og at det nok blir lettere å bli enig på borgerlig side.

– Jeg er ikke så veldig urolig for at vi ikke skal bli enige. Venstre og Høyre er enige i Bybanens idé. Den skal gå mest mulig i dagen og plukke med seg mest mulig folk mellom A og B, ikke være en hurtigbane mellom A og Å.

De fleste tror at Høyre og Frp må ha med seg både KrF og Venstre for å kunne danne et flertallsbyråd etter valget neste høst.

– Aps sjanser ser små. De har en hel regnbueallianse å samle bak seg i tillegg til sentrum, sier Larsen.

FLERTALL FOR TUNNEL

Som gruppeleder og medlem i programkomiteen til Høyre minner Dag Skansen at det er langt fra en enighet i bystyret om en Bybane i dagen i sentrum.

– Konsensusen i bystyret ligger nærmere en tunnelløsning i Peter Motzfeldts gate enn en trasé langs gatenettet ved Bryggen. Det er realitetene vi må forholde oss til, og det bør også Venstre gjøre. Dette synes jeg er vel standhaftig, og jeg ser ikke noen realisme i det.

– De vil bruke vippeposisjonen sin?

– Ja, jeg ser det, men vi også må forholde oss til vår gruppes beslutning i saken. En slik omkamp vil i så fall sette Bybanen mot Åsane langt ut i tid. Vi mister gjennomføringskraft og fart om vi skal snu i neste periode.

Han sier at de ikke har diskutert Bybanen i programkomiteen til Høyre i Bergen, ennå.

– Det kommer vi til å gjøre. Jeg mener at hvordan bybanetraseene skal bygges ikke er en sak for programmet vårt, sier Skansen.

Artikkeltags