Delegasjonen, bestående av Dina Vågen Fiskum og Bjørnar Østerhus Dahle, skulle følge opp tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohamed Daddach under sitt besøk til Vest-Sahara.

Gruppen kom inn i det okkuperte området i går.

I løpet av oppholdet møtte de representanter fra prisvinner Daddach sin menneskerettighetsorganisasjon, CODAPSO. Med gruppen diskuterte de overgrepene i territoriet, og engasjementet til det norske seismikkselskapet SeaBird.

– Allerede da ble vi forfulgt av sivilt politi. De gjorde det vanskelig for oss å komme inn i trygge lokaler for å diskutere. Det er helt forferdelig, forteller Bjørnar Østerhus Dahle til BA på telefon fra bilen.

HENTET PÅ NATTEN

Men det stoppet ikke der. Delegasjonen skal ha blitt vekket av sivilkledd marokkansk politi kl. 0850 norsk tid. De skal ha nektet å identifisere seg, ifølge en pressemelding fra Støttekomiteen for Vest-Sahara.

– De fortalte oss at vi rett og slett ikke var velkomne i landet. Vi ba om en grundigere begrunnelse. Det fikk vi ikke, forteller Dahle.

De protesterte, men ble møtt med hoderisting og negative svar. På videre protester ble de møtt med aggressiv fransk. Det endte med at jeg ble fysisk skjøvet inn i taxien, ifølge delegasjonen.

Fra klokka 0930 har de sittet i bilen på vei nordover, ut av det okkuperte territoriet.

– Vi har det bra, men er naturligvis helt sjokkert, forteller Dahle.

Dette er den femte norske delegasjonen som er blitt kastet ut av Vest-Sahara hittil i år, ifølge pressemeldingen.

– UAKSEPTABELT

Delegasjonen reiser ikke hjem til Norge med en gang.

På fredag skal de i møte med det marokkanske menneskerettighetsrådet i hovedstaden Rabat.

Konstituert daglig leder i Raftostiftelsen, Solveig Moldrheim, mener dette er helt uakseptabel.

– Det er helt uakseptabelt at to representanter for MR-organisasjoner som er der for å dokumentere situasjonen for menneskerettighetsforkjempere skal bli kastet ut av Vest Sahara. Vi følger situasjonen nøye, heldigvis er Bjørnar og Dina i god behold, konstituert daglig leder Solveig Moldrheim.

Det er altså ikke første gang nordmenn blir kastet ut av det konfliktfylte området.

I mai i år ble nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen, Rasmus Laupsa Rasmussen, Natalie Milde, Dan Marius Svendsen og Lone Lunemann Jørgensen utvist fra det okkuperte Vest-Sahara.

Vest-Sahara er et omstridt territorium som både Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR), ledet av frigjøringsbevegelsen Polisario, krever råderett over. Landområdet ligger mellom Marokko i nord, Algerie i nordøst, Mauritania i sør og øst, og Atlanterhavet i vest.

Både FN og Haag-domstolen har fordømt Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara, men Marokko nekter å trekke seg ut etter å ha hatt styrker i landet i over tretti år.