– Vi kjører på med sjarm

Aslaug Fantoft Grutle og døtrene håper å finne bolig i Fyllingsdalen, og går personlig til verks.

Aslaug Fantoft Grutle og døtrene håper å finne bolig i Fyllingsdalen, og går personlig til verks. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Anlaug og de to døtrene hennes byr på seg selv i jakten etter en bolig å leie.

DEL

– Det er utrolig stort trøkk i utleiemarkedet. Når man kommer på visning er det utrolig vanskelig å nå frem. Særlig om man ikke er helt A4, sier Anlaug Fantoft Grutle.

SJARM

Hun har lagt ut en personlig annonse for seg og sine to døtre på Finn.no. Her søker hun ein bolig å leie i Bergen vest, helst i Fyllingsdalen.

«Vi er en liten familie som trenger plass å bo, med en voksen og to jenter på 4 og 6 år. Jeg har fast stilling som lærer ved Skranevatnet skole, og er sikker betaler. Jentene går i barnehage og skole ved Sælen oppveksttun, og vi ønsker i utgangspunktet å bo i Fyllingsdalen. Jeg har ikke bil, men det kan også være aktuelt å flytte til områder med enkel busstilgang til Fyllingsdalen. Vi er hyggelige omgjengelige mennesker, som det er enkelt å samarbeide med.»

– Vi kjører på med sjarm, det har fungert før, sier mamma Anlaug, som har lagt ut et typisk hverdagsbilde av seg selv og døtrene.

PLIKTOPPFYLLENDE

Fantoft Grutle har også tidligere brukt en personlig annonse for å tiltrekke seg potensielle utleiere.

– Å gjøre dette personlig var så stor suksess, at jeg ville gjøre det igjen. Også denne gangen har responsen vært stor, og over 6000 har sett annonsen, sier alenemoren.

– Jeg opplever at det er et alenemorfelleskap der ute, der folk strekker seg langt for å hjelpe hverandre. Jeg har fått mange veldig hyggelige henvendelser, sier hun.

Vel ti huseiere har tatt kontakt, men nesten ingen i Fyllingsdalen.

– Jeg har fått et veldig godt tilbud som dessverre ligger litt langt borte, men jeg har to ukers betenkningstid. Finner jeg noe nærmere i mellomtiden, er jeg veldig åpen, sier alenemoren.

Hun beskriver seg selv som åpen og pliktoppfyllende, men «ikke A4».

– Jeg har noen tatoveringer og piercinger, som kanskje kan skremme noen, men jeg håper og tror at blir man kjent med oss er det ikke vanskelig å skjønne jeg er utrolig hyggelig likevel.

VILLE KJØPE BOLIG

Hun er nokså nylig blitt alenemor etter skilsmisse og ville i utgangspunktet kjøpe egen bolig. Lånet hun får gjennom kommunen har ikke vært stort nok til å vinne noen budrunder så langt.

For å kjøpe bolig på denne måten er øvre grense to millioner kroner, og 1,6 millioner kroner for borettslagsleilighet. Det er også krav til hvor mye det kan være i husleie på borettslags- eller sameie-leiligheter.

– Jeg har gitt opp håpet om å kjøpe bolig enn så lenge, men med fast inntekt har jeg likevel god betalingsevne, påpeker hun. Vi håper å finne noen fine folk som vi kan bo hos, sier hun, som for tiden bor hos søsteren med døtrene.

Den lille familien har satt 11 000 som øvre grense på leiepris.

SKUFFET

Utleiemegleren påpeker at det kan være håp for Fantoft Grutle nå. Det er litt flere utleieboliger i markedet, og litt færre på jakt.

– I Norge er det ikke så vanlig å annonsere at man er på jakt etter bolig, sier Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

På Finn.no er det i dag 47 som har lagt ut annonse om at de søker utleiebolig i Bergen, noen mer personlige enn andre. Både par, alenemødre og unge arbeidstakere legger ut sin profil her. Noen bruker også andre markedsføringskanaler for å søke utleiebolig. 534 boliger er nå til leie i Bergen.

– Vi i Utleiemegleren legger bare vekt på to kriterier: gode referanser og ryddig økonomi. Vi ser imidlertid at private legger vekt på andre kriterier i tillegg, og blir skuffet når vi ser at for eksempel alenemødre sliter med å skaffe seg utleiebolig, sier Farmakis.

– Vi opplever alenemødre som svært gode leietakere. De er fornuftige og siden de har barn å ta vare på er de lite interessert i å komme i konflikter, sier han.

Han råder de som er på jakt etter utleie til å være aktive og påpeke at de har ryddig økonomi og er gode leietakere.

Artikkeltags