Vi sutrer minst

Artikkelen er over 14 år gammel

Nordmenn sutrer mest i Europa. Trøsten er at bergenserne er en anelse mer fornøyde med tingenes tilstand enn folk i Oslo.

DEL

I går var i alle fall byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen fornøyd. Hun fikk et diplom og en krystallengel som bevis på at Bergen er beste by i Norge i en internasjonal studie om hvor fornøyde folk er med nabolaget sitt.

IRER MEST FORNØYD

Overlege Stein Husebø er med i et forum som har bestilt undersøkelsen, og overleverte diplomet til byrådslederen.

– Den røde tråden i undersøkelsen er at nordmenn ligger blant de nederste når det gjelder fornøydhet, men bergenserne er mer fornøyd enn innbyggerne i Oslo. Jeg syntes det var kjekt å ringe deg og fortelle dette, sier Husebø til Strøm-Erichsen.

Undersøkelsen ble presentert onsdag på en konferanse i London om sunn alderdom. 11 200 personer over 18 år fra 112 byer og distrikter i ni land er blitt spurt om en del forhold ved lokalsamfunnet. Det er legemiddelfirmaet Pfizer som har bestilt undersøkelsen.

Tallene viser at 69 prosent av irene mener deres lokalsamfunn har det som trengs for å skape «et sunt nabolag». Irene er mest fornøyd og tett fulgt av briter, franskmenn, belgiere og tyskere. Nordmenn, italienere og grekere har lavest andel som er fornøyd. Blant de spurte i Norge sier 55 prosent at de er fornøyde.

KRITISKE INNBYGGERE

Fire områder i Norge er kartlagt: Oslo, Bergen og den nærmeste omegnen til de to byene. Andelen fornøyde i Oslo er på 52 prosent, mens den samme i Bergen er 55 prosent. Tallene må leses med tanke på at det bare 100 personer i hvert område som er blitt intervjuet.

– Jeg synes det er en tankevekker at vi som bruker så mye penger på velferd har en så høy andel som synes at tilbudet er utilstrekkelig. Det ser jeg på som en stor utfordring. Kanskje vi har en gøy grad av kritiske borgere. Det er jo positivt, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen til BA.

Hun var fornøyd med å få prisen for å styre den mest fornøyde byen i Norge. Strøm-Erichsen tror at satsingen på å skape trivelige byrom og bymiljø har hatt sitt å si i Bergen.

Tallene viser at bergenserne er mest fornøyd med seg selv. Så å si alle som er spurt er fornøyd med vennligheten og samfunnsånden i Bergen. Politiet og lokale myndigheter får også skryt.

De er mest misfornøyd med kvaliteten på helsetjenester og tilgangen til friluftsområder.

Artikkeltags