Vil avkriminalisere bruk av narkotika

Leder i Arbeiderpartiet i Bergen, Marte Mjøs Persen, vil ikke at bruk og besittelse av narkotika skal være straffbart. Resolusjonen skal opp til debatt under helgens årsmøte i Hordaland  Arbeiderparti.

Leder i Arbeiderpartiet i Bergen, Marte Mjøs Persen, vil ikke at bruk og besittelse av narkotika skal være straffbart. Resolusjonen skal opp til debatt under helgens årsmøte i Hordaland Arbeiderparti. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Bruk og besittelse av narkotika skal ikke lenger føre til straff, foreslår Marte Mjøs Persen, leder i Arbeiderpartiet i Bergen.

DEL

Arbeiderpartiet i Bergen vet at forslaget er radikalt og ganske banebrytende, men håper likevel at de skal få igjennom sitt resolusjonsforslag på årsmøtet i Hordaland Arbeiderparti denne helgen.

Tidligere statminister og partileder Jens Stoltenberg skal holde den politiske innledningen.

– Vi ønsker å innføre den såkalte «Portugal-modellen». Den går ut på at behandling og rehabilitering skal erstatte fengselsstraff for bruk og besittelse av narkotika, sier Mjøs Persen.

Hun understreker at det ikke er en legalisering av narkotika Ap er ute etter, men en avkriminalisering.

EN FORSEELSE, IKKE EN KRIMINELL HANDLING

– Salg og omsetning skal fortsatt være straffbart. Det jeg er ute etter er en mer «hensiktsmessig» reaksjon når unge mennesker blir tatt for bruk eller besittelse av små mengder narkotika. Jeg vil at det skal sees på som en forseelse, og ikke en kriminell handling, sier Mjøs.

Hun viser til at antall overdosedødsfall har gått kraftig ned etter at Portugal avkriminaliserte bruk av narkotika i 2001.

– 80 politifolk slår til mot syv videregående skoler i Bergen og rundt 50 attenåringer blir pågrepet. Vil en bot og en dom hjelpe en ungdom ut av eksperimentbruket sitt? Vil en fengselsstraff hjelpe en som har vært narkoman lenge til å bli fri og komme ut av misbruket sitt, spør Mjøs Persen.

KONSENTRERE SEG OM BAKMENNENE

Hun tror at tilbud om rehabilitering fremfor straff vil bidra til at mange får den hjelpen de trenger til å komme seg ut av rusavhengigheten.

– Man må naturligvis innføre en mengdebegrensing i likhet med det Portugal har gjort. Her er det slik at tas du med mer enn 25 gram marihuana og fem gram hasj er det fortsatt straffbart, sier hun.

Mjøs Persen mener at en slik lovendring vil frigjøre en del at politiets ressurser slik at de kan konsentrere seg om å ta bakmennene, ikke de rusavhengige.

Strengere straffer på narkotikaforbrytelser ikke har redusert rusmisbruket, og heller ikke antall anmeldte lovbrudd.

– I 1991 var 21 prosent av det totale antallet straffereaksjoner narkotikalovbrudd. I 2008 var andelen 42 prosent. Rundt en tredjedel av de innsatte i fengslene har begått narkotikaforbrytelser, og den generelle bruken av narkoiske stoffer har økt, påstår Mjøs.

Lokallagslederen sier at Arbeiderpartiet vil, som sine meningsmotstandere, begrense rusbruk blant ungdom.

– Rehabilitering fremfor straff vil hjelpe flere, tror hun.

Narkotika er i dag helt eller delvis avkriminalisert i blant annet Belgia, Luxemburg, Sveits, Østerrike, Tsjekkia, Spania, Portugal, Kroatia, Moldova og Russland.

I 2002 foreslo også Straffelovskommisjonen å avkriminalisere narkotika, uten at Bondevik-regjeringen fulgte opp forslaget.

Arbeiderpartiet i Bergen mener også at:

  • Det må opprettes et eget Overdoseteam i Bergen.
  • Bergen kommune må ta i bruk forkjøpsretten for å sikre et tilstrekkelig antall boliger til rusavhengige.
  • Housing First som er et samarbeid mellom Bergen kommune og Husbanken må utvides.
  • Brukerrom hvor alle stoffer kan injiseres eller røykes bør opprettes i nærheten av større russcener
  • Regjeringen skal gi tillatelse til Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen å sette i gang et forsøksprosjekt med brukerrom og heroinassistert behandling og det må åpnes for behandling med syntetisk heroin i legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Forslaget er sendt videre til redaksjonskomiteen i Hordaland Arbeiderparti og skal debatteres på årsmøte lørdag formiddag.

Artikkeltags