Gå til sidens hovedinnhold

Vil berge «Christian Bugge»

Artikkelen er over 7 år gammel

Odd Reidar Solem ønsker kronerulling for å redde redningskøyten «Christian Bugge».

Pensjonert journalist og nyhetsanker i TV 2, Odd Reidar Solem, har engasjert seg i å redde «Christian Bugge» etter at BA først omtalte redningsskøytens triste sjebne på mandag.

Han forteller at han først ble oppmerksom på at skøyten står i fare for å avgå ved døden etter å ha lest om saken i BA. Etter å ha lest saken, publiserte han denne statusen på sin Facebook side:

«Trist syn! Christian Bugge er redningsskøyta i mitt hjerte. Ho spelte hovudrolle under dramaet ved Gallerskjæra ved Bjørnsund då frakteskuta Rokta forliste med 12 mann ombord ei uversnatt i april 1938. Halve mannskapet og to redningsmenn omkom.

På Rindarøya, med utsikt mot Gallerreskjæra, står eit monument til minne om tragedien. Bør ikkje lokale krefter i Romsdal og på Nordmøre sette i gang ein ny redningsaksjon for på berge Christian Bugge?

Eg utfordrar i første omgang ordførar Bernhard Riksfjord i Aukra kommune og fylkesordførar i Møre og Romsdal, Jon Aasen! De kan eventuelt sende stafettpinnen vidare?».

Solem er født og oppvokst på Romsdalskysten, og historien om redningsskøytens heltemodige innsats har gjort et dypt inntrykk på ham, selv om den fant sted 11 år før han ble født.

Den gang berget skøyten halvparten av mannskapet på DS «Rokta» i det såkalte Roktaforliset på Gallerskjæra i 1938.

VIKTIG KAPITTEL I HISTORIEN

«Christian Bugge» er også sentral i Arnulf Øverlands dikt «Sjøfolkene på Hustadvika» - et langt og dramatisk dikt.

– Dette dramaet har gått sterkt inn i hjertet mitt, og denne redningsaksjonen er et viktig kapittel i historien til Romsdalskysten, forteller Solem.

Redningdramaet pågikk i flere dager, og Gallaeskjæret er et svært farlig område. Den gang ble dramaet den første redningasksjonen som ble kringkastet direkte på radio. Som gammel radiomann, har Solem latt seg fascinere av redningsaksjonen.

Nå foreslår Solem en redningsaksjon for å berge redningsskuten. Utfordringen går først og fremst til ordfører i Aukra kommune Bernhard Riksfjord og fylkesordfører i Møre og Romsdal Jon Aasen.

Solem mener at «Christian Bugge» står så sentralt i lokalhistorie at det må settes i gang et arbeid for å berge skøyten.

Han inviterer derfor både offentlige og private aktører til å åpne pengesekken.

– Historien er for viktig til å glemmes. Om det hadde dreid seg om et gammelt hus, hadde det blitt berget. Når det gjelder seg om en båt, bryr ikke samfunnet seg om det, sier Solem.

VIL FØLGE OPP

Solem synes det er froferdelig trist å se skøytens tilstand i dag. – Det dreier seg tross alt om en båt som har berget nesten 70 menneskeliv og har vært med på å berge norske sjøfolk, sier han.

Han har enda ikke fått tilbakemelding på sin utfordring til ordføreren og fylkesordføreren, men gir ikke opp av den grunn. Han er ikke fremmed for å selv kontakte private aktører for å redde skøyten.

– Jeg vil jage alle krefter på banen. Jeg kommer til å følge opp, lover han.

Solem håper at båten kan reddes, og at den kan få en sentral plassering på hjemplassen.

Kommentarer til denne saken