Nulltoleranse og aggressivitet mot graffitimiljøet i Bergen vil støte ut flere av dem som har et kunstnerisk motiv. Det mener Rune J. Svendsen. Han har hatt begge ben i graffitimiljøet i Bergen siden midten av 1990-tallet. I dag er han kunstner og driver sitt eget galleri på Paradis.

  • Nyheter

– Flere lovlige vegger dyrker dem som har et kunstnerisk tilnærming til graffiti. En aggressiv linje og nulltoleranse dyrker den aggressive og vågale delen av graffitimiljøet, påpeker han.

– DEFINERER UNGDOMMER

I Oslo er pågår en krig mellom myndighetene og graffitimiljøet. Årlig bruker kommunen 40 millioner i året på å vaske vekk graffiti og hærverk fra t-bane, trikk og buss.

– Graffitimiljøet i Bergen er preget av at det i stor grad er det estetiske som står i fokus. Det er ingen krigstilstander her.

Etter at noen malte på Fløibanen og Bybanen, har diskusjonen om lovlige vegger blusset opp igjen. Byråd Harald Victor Hove ønsker flere.

KAN IKKE SENSURERE OSS

Det gjør ikke politiet i Bergen. I Oslo har byrådet en nulltoleranse mot all form for graffiti. En ny byrådsmelding foreslår å forby lovlige vegger i bydelene.

– Hip hop er det ledende ungdomsuttrykket, og denfinerer en hel gruppe. Graffiti er den visuelle uttrykksformen deres. Hvis myndighetene ønsker å totalt sensurere en kunstform, kan dette i ytterste forstand tolkes som ren fascisme, sier Svendsen.

Han mener det bare var et spørsmål om tid før Bybanen ble utsatt for graffiti.

– Graffitikunsten har sitt utspring fra New York. Der ble det ofte malt på undergrunnsbanen og på tog, sier han. Flere mener miljøet er en rekrutteringsarena for kriminalitet.

– KAN UTFOLDE SEG

– Det er jeg ikke enig i. Men hvis du gir ungdom kriminell identitet, vil ungdommene til slutt bli kriminelle. Jeg mener det kommer mye godt ut av å la unge få utfolde seg kunstnerisk, påpeker Svendsen.

Les mer i dagens papirutgave av BA.